Kanada, Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı

Kanada Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak tanıdı

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2022 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2022 13:57
https://www.qha.com.tr/

Kanada Avam Kamarası, Stalin tarafından Kırım Tatar halkının anavatanlarından koparılması olan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı. Artık Kanada'da her yıl 18 Mayıs, Kırım Tatar Sürgününü Anma Günü olarak kaydedilecek. Kanada Parlamentosu Dışişleri Komisyonu 2019'da Kırım Tatar Sürgünü'nü, soykırım olarak tanıyan tasarıyı kabul etmişti.

Kanada Avam Kamarası, 18 Mayıs 1944'te Sovyet rejimi tarafından Kırım Tatarlarının sürgün edilmesi ve soykırıma uğramasını tanıyan kararı oybirliğiyle kabul etti. Kırım Tatarlarının vatanlarından koparılması ve yüz binlerce insanın sürgün yollarında hayatını kaybetmesi ve Sovyet rejiminin baskılarına uğramasını soykırım olarak tanıyan karar, sürgünün 78. yıldönümünde alındı.

Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov, kararı, "Kanada Parlamentosu, Kırım Tatar halkının sınır dışı edilmesini soykırım olarak tanıyan bir kararı oybirliğiyle kabul etti." sözleriyle duyurdu.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan ett