"Dobruca Bülbülü" Kadriye Nurmambet yaşamını yitirdi

Dobruca Bülbülü olarak tanınan ünlü Kırım Tatar halk sanatçısı Kadriye Nurmambet, 90 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2023 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2023 10:02
https://www.qha.com.tr/

Dobruca köylerinden Kırım Tatar, Nogay ve Türk müziklerini toplayıp seslendiren, ünlü halk sanatçısı Kadriye Nurmambet dün yaşamını yitirdi. 

Romanya Dobruca Kırım Tatarlarından halk sanatçısı, bölgenin ilk kadın avukatı Kadriye Nurmambet 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. "Dobruca Bülbülü" olarak bilinen ve sesiyle dinleyicileri büyüleyen kıymetli sanatçı Nurmambet, köylerden topladığı ve seslendirdiği Kırım Tatar, Nogay türküleriyle nam salmıştı. 

DOBRUCA BÜLBÜLÜ KADRİYE NURMAMBET KİMDİR?

Romanya'nın Dobriç kentindeki Hacıoğlu Pazarcık'da 21 Ağustos 1933'te dünyaya gelen Kadriye Nurmambet, Bükreş Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Folklor ve halk müziğine ilgi duyan Nurmambet ilk olarak 1950'de Bükreş'teki Ataneum Salonu'nda sahne aldı. Nurmambet Dobruca'daki köyleri gezerek Kırım Tatar, Nogay ve Türk müziklerini seslendirdi.

İlk plağını 1950’de yapan sanatçı, o yıllarda Romanya'daki baskıcı rejime rağmen, seslendirdiği eserleriyle, yırlarıyla Romanya'daki Türklerin sesi oldu. Türkiye Türkçesi ve Kırım Tatar Türkçesinde seslendirdiği eserleriyle geniş halk kitleleri tarafından çok sevildi.