Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin arasındaki ticaret savaşı sürerken, Donald Trump Pekin yönetiminin iddialarını yalanladı. Çin ile bu sabah toplantı yapıldığını belirten ABD Başkanı Trump, "Kimin 'onlar' olduğu önemli değil. Daha sonra açıklayabiliriz ancak bu sabah toplantı yaptılar ve biz Çin ile görüşüyoruz." diyerek görüşmelerin yapıldığını kaydetti.
Ayrıca Beyaz Saray'dan bir yetkili ABD ve Çinli yetkililerin telefon görüşmelerinin yanı sıra yüz yüze görüşmeler yaptığını aktardı.
ÇİN GÖRÜŞMELERİN YAPILMADIĞINI SÖYLEMİŞTİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun, 24 Nisan 2025 tarihinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin ile ABD arasında müzakere yürütülmediğini ve anlaşmaya varıldığı yönündeki haberlerin yanlış olduğunu söylemişti.
ABD Başkanı Donald Trump göreve geldikten sonra Çin'e ilk olarak yüzde 20,2 Nisan'da ise yüzde 34 vergi uygulanacağını duyurmuştu. Çin'in şantajı ve misilleme açıklaması nedeniyle Vaşington, Pekin yönetimine yüzde 50 ek vergi daha uygulamaya karar verdi. Böylelikle ABD, Çin'e yüzde 104 gümrük vergisi uygulamaya karar verdi.