ABD, Rus petrolü satın alan Çin'e yeni tarife uygulayabilir

ABD Başkanı Donald Trump, Rus petrolü satın alan Hindistan'a uyguladığı yüzde 25 ek verginin benzerini Çin'e uygulayabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2025 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2025 11:20
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın tamamına karşı işgal girişimi başlatan Vladimir Putin emrindeki Rusya'ya ait petrol ürünlerinin satın alınmasına karşı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ilgili devletlere karşı yaptırım uyguluyor.

BİRKAÇ ÜLKEYE DAHA VERGİ TARİFESİ UYGULANABİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, Rus petrolü satın alması nedeniyle Hindistan'a uyguladığı yüzde 25'lik ek vergi uygulamasının benzerini Çin'e uygulayacağını bildirdi. Trump, “Bu olabilir… Şu anda kesin bir şey söyleyemem. Bunu Hindistan’a yaptık. Muhtemelen birkaç ülkeye daha yapacağız. Bunlardan biri Çin olabilir." açıklamasında bulundu.

Kararın gelişmelere bağlı oduğunu belirten Trump, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığını devam ettirmesi halinde ikincil yaptırımları beklediğini ifade etti.

En büyük Rus petrolü alıcılarından biri olan Çin'e yönelik olarak, ek vergi tarifeleri uyarısında bulunuluyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, geçen hafta Çin’in Rus petrolü alımını sürdürmesi hâlinde yeni tarifelerle karşılaşabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARET GERİLİMİ

ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri üzerine iki ülke arasındaki ticaret müzakerelerinin üçüncü turu, 28 Temmuz 2025 tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'de başlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump 2 Nisan 2025 tarihinde aralarında Çin'in de bulunduğu tüm ticaret ortaklarına ek gümrük vergisi getirmiş, Çin tarife uygulamalarına karşılık vermiş ve bu karşılıklı olarak devam etmişti. Nihayetinde ABD, Çin'e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145'e kadar çıkarırken, Çin de ABD'ye yüzde 125 gümrük tarifesi getirmişti. Gerilimin ardından iki ülke arasında 10-11 mayıs tarihlerinde İsveç'te müzakereye başlamış, yetkililer uygulamaları 90 gün askıya almıştı.

14 Mayıs itibarıyla ise ABD gümrük vergilerini yüzde 30'a Çin ise yüzde 10'a düşürme yönünde bir karar almıştı. Müzakerlerin ikinci turu için Londra'da görüşme sağlayan ülkeler, bir "çerçeve" üzerinde anlaşma sağlamıştı.

Stochkolm'deki son görüşmede ise taraflar, 90 günlük gümrük ateşkesinin uzatılmasına karar verdi. Ateşkes, 12 Ağustos 2025'te sona ermiş olacak.