
Avrupalı liderler, Ukrayna'ya verilen desteğin devam etmesi, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın adil bir şekilde sona erdirilmesi ve Avrupa'nın güvenliğini konuşmak üzere 19 Şubat 2025 tarihinde ikinci kez görüştü.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen acil toplantının ikincisi olma niteliğindeki bu toplantıda Avrupa Birliği'nin (AB) yanı sıra Kanada, İzlanda ve Norveç'ten yetkililerle görüştüğünü açıkladı.
BİRÇOK ÜLKEDEN TEMSİLCİ TOPLANTIYA KATILIM SAĞLADI
Görüşmede Romanya Cumhurbaşkanı Vekili İlya Bologhian fiili olarak bulunurken, diğer AB ülkelerinden temsilciler görüşmeye video konferans aracılığıyla katıldı. Gerçekleşen gayriresmi video konferans toplantısına; Belçika, Bulgaristan, Yunanistan, İrlanda, İzlanda, Kanada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Slovenya, Finlandiya, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, İsveç ve Estonya'dan temsilciler katıldı.
"UKRAYNA'DA KALICI VE SAĞLAM BİR BARIŞ İSTİYORUZ"
Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada barış çabalarının hangi ilkeler doğrultusunda yürütüleceğini duyurdu. Avrupa'da barış ve güvenliğin sağlanması için üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getireceklerini belirten Macron, kendisinin de bunun garantörü olduğunu kaydetti. Resmî hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Az önce Avrupa Birliği'nin yanı sıra Kanada, İzlanda ve Norveç'ten birkaç mevkidaşımla uzun bir görüşme daha yaptım. Fransa ve ortaklarının tutumu açık ve nettir. Ukrayna'da kalıcı ve sağlam bir barış istiyoruz. Ukrayna'nın yanındayız ve Avrupa'da barış ve güvenliğin sağlanması için üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getireceğiz. Bu Fransa'nın temel çıkarıdır ve ben de bunun garantörüyüm. Başkan Donald Trump'ın da hedefi olan bu hedefi paylaşıyoruz: Rusya tarafından yaklaşık üç yıldır sürdürülen saldırganlık savaşına son vermek.
Barış çabalarımız kendi çıkarlarımız doğrultusunda aşağıdaki ilkeler doğrultusunda devam edecektir:
→ Ukrayna her zaman müdahil olmalı ve haklarına saygı gösterilmelidir.
→ Barış kalıcı olmalı ve sağlam ve inandırıcı garantilerle desteklenmelidir.
→ Avrupalıların güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır.
Avrupa ve ülkelerimizin her biri için savunma ve güvenlik harcamalarımızı ve kabiliyetlerimizi artırmamız gerektiğine inanıyoruz. Kararlar önümüzdeki günlerde ve haftalarda alınacaktır.
I have had once again a long conversation with several colleagues from the European Union, as well as from Canada, Iceland, and Norway. France and its partners have a clear and united position. We seek a long-lasting and solid peace in Ukraine.… pic.twitter.com/Zm1OcLLvUM
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 19, 2025AB: UKRAYNA BARIŞ MASASINA GÜÇLÜ OTURMALI, GÜVENLİK GARANTİLERİ SAĞLAM OLMALI
Avrupa liderleri, 17 Şubat 2025 tarihinde Ukrayna ve Trump-Putin temaslarını görüşmek üzere Paris'te bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde gerçekleşen acil toplantının ardından Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa açıklama yaptı.
Ayrıca; gerçekleşen toplantıya Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Polonya, İspanya, Hollanda ve Danimarka'nın liderleri ile NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de katılım sağladı.
BARIŞ; UKRAYNA'NIN BAĞIMSIZLIĞI, EGEMENLİĞİ, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE GÜÇLÜ GÜVENLİK GARANTİLERİYLE BİRLİKTE GELMELİ
İki lider açıklamalarında; Ukrayna'nın barış masasına güçlü bir pozisyonda oturması gerektiği üzerinde anlaşıldığını, barışın ülkenin bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve güçlü güvenlik garantileriyle birlikte gelmesi gerektiğini vurguladı.
Askerî yardım konusuna da değinen liderler; Avrupa'nın Ukrayna'ya askeri yardımlarda üstüne düşeni yaptığını kaydederken; savunma yatırımları, üretimi ve harcamalarında artış sağlanmasının önemine dikkat çekti.