
Unian’ın verdiği habere göre, 21 Aralıkta Brüksel’de Avrupa Birliği, Ukrayna ve Rusya arasında üç taraflı görüşme yapıldı. Görüşmenin amacı AB ile Ukrayna arasındaki serbest ticaret bölgesi uygulaması nedeniyle, Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı uygulanan ticari kısıtlamaların kaldırılması konusunda anlaşmaya varmaktı.
Ancak, Rusya’nın Ukrayna ile serbest ticaret bölgesi anlaşmasını askıya alma kararı imzalaması, Ukrayna’ya uygulanan “baskı unsuru” olarak kabul edildi. Avrupa Komisyonu’na göre müzakereye katılmak için bakanlar tarafından kararlaştırılan şartları Rusya eylemleriyle ihlal etti. Avrupa Komisyonu, “Rusya tarafından uygulanan herhangi bir tehdit ve misilleme, müzakere amacına ve ruhuna terstir.” diye açıklama yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 18 Ekim 2011 tarihinde St. Petersburg’da imzalanan Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren askıya alınmasını öngören kararı 16 Aralıkta imzaladı. Ayrıca anlaşma yürürlüğe girerse Rusya, Ukrayna’yı tam ticaret ambargosu ile tehdit etti.
Ukrayna ve Avrupa Birliği, 1 Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek olan serbest ticaret bölgesi Ortaklık Anlaşması metninde herhangi bir değişiklik yapmaya ve tarihi ertelemeye niyetli değiller.
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve Avrupa Birliği’ne üye 28 ülke başkanları ve hükümet başkanları, 21 Mart’ta Brüksel’de Ukrayna ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Anlaşması’nın “siyasi kısmını” imzalamıştı. Ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Brüksel’de 27 Haziran tarihinde Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nın ekonomik kısmını da imzaladı. Anlaşma’nın siyasi kısmı 2015 yılının başından beri uygulanırken, serbest ticaret bölgesinin kurulmasını öngören ekonomik kısmının yürürlüğe girmesi 1 Ocak 2016 tarihine ertelendi.