
Bulgaristan’da resmî olmayan parlamento seçimleri sonuçları, Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in liderliğindeki “İlerici Bulgaristan” koalisyonunun tek başına hükûmet kurabilecek sandalye sayısına ulaştığına işaret ediyor.
Bulgaristan devlet televizyonunun duyurduğu sonuçlara göre, oyların yüzde 90'dan fazlasının sayıldığı seçimlerde “İlerici Bulgaristan” koalisyonu yüzde 45 oy ile meclisteki 240 sandalyeden 135'ini kazanmayı başardı. Hükûmetin güvenoyu alabilmesi için 121 milletvekilinin desteği yeterli.
Avrupa Birliği (AB) yanlısı Boyko Borisov'un partisi “Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi için Yurttaşlar” (GERB) yüzde 12 oy alırken, AB yanlısı “Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan İttifakı” (PP-DB) da yüzde 12'de kaldı.
Bulgaristan'daki Türk ve Müslüman azınlığın temsilcisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise yüzde 6 oy aldı.
RUSYA YANLISI POLİTİKA MI İZLEYECEK?
Radev, AB ile ilişkilere mesafeli bakan ve Rusya karşısında Ukrayna'ya verilen askerî desteğe karşı çıkan bir isim olarak biliniyor. Seçim kampanyasında Moskova ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Rusya'dan Avrupa'ya petrol ve gaz akışına yeniden başlanması yönünde görüşler belirtmesi nedeniyle eleştirilmişti.
KIRIM'IN İŞGALİNİ DESTEKLİYOR!
Radev, 2021 yılında katılmış olduğu bir TV programında Kırım'ın Rusya'ya ait olduğu yönündeki yorumlarıyla tepki çekmişti.