
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin Atlanta kentinde katıldığı G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından Ukrayna-Rusya Savaşı’na ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.
Anadolu Ajansının (AA) haberine göre Miami’de 14-15 Aralık’ta düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi’ne hazırlık niteliği taşıyan toplantıda küresel krizler, enerji ve tedarik zincirlerinin ele alındığını aktaran Fidan, Karadeniz, Basra Körfezi ve Kızıldeniz’deki sorunlara ilişkin Türkiye’nin tutumunu gündeme getirdiklerini belirtti.
“RUSYA VE UKRAYNA, BİR ANLAŞMAYA VARMAK ZORUNDALAR”
Savaşın yalnızca Avrupa’ya değil bütün dünyaya zarar verdiğini ifade eden Fidan, enerji ve ticaret alanındaki kayıpların giderek büyüdüğünü söyledi. Fidan, şu değerlendirmede bulundu:
Şimdi tabii bu maliyetlerin artık durdurulması lazım. Bu savaş başlayalı yaklaşık 5 yıl olmuş. Artık bu savaş taşınamaz. Dolayısıyla Rusya ve Ukrayna, bir anlaşmaya varmak zorundalar.
Barışın ardından Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerin de yeniden ele alınması gerektiğini belirten Fidan, “Çünkü Ukrayna'nın yapacağı Rusya ile bir barış, sadece iki ülke arasında olmayacak. Avrupa ile Rusya'nın da bir manada barışmaya ihtiyacı var, belli ilişkileri tekrar başlatmaya ihtiyacı var.” dedi.
KARADENİZ’DEN TAHIL SEVKİYATI İÇİN YOĞUN TEMAS
Karadeniz’de ticaretin önemli ölçüde sınırlandığını belirten Fidan, Rusya ve Ukrayna’nın tahıl ve enerji ürünlerinin dünya piyasalarına ulaştırılmasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gıda güvenliğinin bu durumdan etkilendiğini vurgulayan Fidan, Türkiye’nin sevkiyatların önünü açmak için çalıştığını söyleyerek şu ifadeleri kaydetti:
Bu noktada çok büyük, yoğun bir temas trafiğimiz var. Özellikle tahılın Karadeniz'den çıkartılıp uluslararası piyasalara gidebilmesi için bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Umarım bu savaş da durur. Çünkü çok sayıda insan ölüyor; maliyeti çok yüksek. Hem ekonomik maliyeti hem jeostratejik maliyeti yüksek.
Fidan, savaşın sona ermemesi hâlinde uzaması ve başka alanlara yayılması ihtimalinin bulunduğunu belirterek Türkiye’nin bunu önlemek için yoğun çaba gösterdiğini kaydetti.
TÜRKİYE’NİN ARABULUCULUK ROLÜ
Müzakerelerde tarafların kendi tutumlarını açık biçimde ortaya koymasının önemini vurgulayan Fidan, Türkiye’nin yaklaşımını şöyle anlattı:
Biz Türkiye olarak hem arabulucu rolümüzü hem de onun da ötesinde, daha da önemlisi, diğer ülkelerden daha yapıcı ama problem çözücü bir pozisyon almayı önemsiyoruz.
Toplantı kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun yanı sıra Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Almanya ve Japonya’nın bakanlarıyla görüştüğünü belirten Fidan, diplomasiye imkân tanınması konusunda geniş bir görüş birliği bulunduğunu ifade etti.
ABD ile İran arasındaki ihtilafın da çözülmesi gerektiğini söyleyen Fidan, Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının enerji ve ticaret üzerindeki maliyetleri daha da artırdığını belirtti.