
Gazeteci Güngör Yavuzarslan, 30 Ekim 2026 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, “Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik” temasıyla Ankara’da tertip edilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi'ni Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.
YAVUZARSLAN, ZİRVEDE İLAN EDİLECEK ANKARA BİLDİRİSİNİN ÖNEMİNİ VURGULADI
Organizasyonun, Türkiye’nin dönem başkanlığı altında düzenlenmesinin önemini vurgulayan Yavuzarslan, dönem başkanlığının Azerbaycan’dan Türkiye’ye, genel sekreterliğin ise Kırgızistan’dan Özbekistan’a geçtiğini hatırlatarak “Burada ilan edilecek Ankara Bildirisi çok önemli. İlk defa bu kadar geniş kapsamlı ve üst düzey bir belge ilan edilecek. Tarım doktrininden yapay zekâya, lojistikten güvenliğe kadar birçok başlık var.” ifadelerini kullandı.
Program kapsamında yeni olarak Türk devletleri arasında ortak kimlikle seyahat ve diğer konularla ilgili kararların alınacağını kaydeden Yavuzarslan, Türk medeniyet tarihinin en önemli aktörlerinden biri olan Kırım Tatarlarını da ilgilendiren bir başlığın da bulunduğunu söyleyerek “İsmail Bey Gaspıralı’nın 100 yıl önce söylediği ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ şiarı, bugün ‘Türk Yüzyılı’ olarak gerçekleştirilen zirvede, teşkilat mottosu olarak ortaya getirildi.” dedi.
“DİLDE BİRLİK, TÜRK DİLİ; İŞTE BİRLİK, TÜRK DÜNYASI; FİKİRDE BİRLİK, TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI”
Dilde birliğin Türk dili, işte birliğin Türk dünyası, fikirde birliğin ise TDT olduğunu ve bu şiarın kurumsal olarak hayata geçirildiğini belirten Yavuzarslan, “Burada da özellikle Türkiye lideri olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk dünyasına vereceği mesaj önemli.” dedi.
Bununla birlikte Türk dünyasında Ukrayna-Rusya Savaşı’nın da tartışılması gerektiğini dile getiren Yavuzarslan, 2014 yılından beri Rus işgali altında yaşayan ve ağır insan hakları ihlallerine maruz bırakılan Kırım Tatarlarının da bu savaştan etkilendiğine dikkat çekerek “TDT’ye üye olan bütün devletler, ateşkes ve barış istiyor ama burada Kırım Türkleri için özel bir başlığın açılması gerekiyor. O açıdan bu zirvedeki lobileri ve kulisleri takip etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“DAHA REEL VE DİPLOMATİK ADIMLARIN ATILMASI LAZIM”
TDT Liderler Zirvesi'nde ise Ukrayna ve Rusya arasında bir ateşkes çağrısının yapılmasını beklediğini dile getiren Yavuzarslan, Türkiye’nin Ukrayna ile Rusya arasındaki arabuluculuk rolüne işaret etti. Son 5 yıldır devam eden Ukrayna-Rusya Savaşı’na dair bir ateşkes çağrısının yapılması yönündeki beklentisini dile getiren Yavuzarslan, “TDT’nin bütün bildirilerinde bu var ama daha reel ve diplomatik adımların atılması lazım. Putin Rusyası’nın saldırganlığı ve işgali kabul edilemez.” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü topyekûn işgal saldırılarına ve Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklarına işaret eden Yavuzarslan, bu durumun artık sürdürülebilir ve kabul edilebilir olmadığını vurgulayarak “Bu, dünyanın barbarlar dönemi, canavarlar dönemi… Çok güçlü olan, zayıf olana saldırırsa herkes, herkese saldırır. Bunun bir yerde durması gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.