
Hollanda, sonbaharda F-35 savaş uçaklarını Polonya hava sahasını devriye gezmek ve özellikle Ukrayna'ya yardım sevkiyat yollarını korumak için gönderecek. Böylece Hollanda'nın F-35'leri, daha önce Polonya'da savaş uçaklarını konuşlandıracağını açıklayan Norveç'e katılacak. Konuyla ilgili açıklama, Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans tarafından 7 Temmuz 2025 tarihinde yapıldı.
Bakan Brekelmans yaptığı açıklamada, “Hollanda'nın güvenliği için NATO'nun doğu kanadını savunmamız önemlidir. Hollanda'nın F-35'leri eylül ayından itibaren Norveç ile birlikte Polonya'da NATO hava sahasını koruyacak. Böylece Rusya'yı uzak tutacak ve Ukrayna'ya giden ikmal hatlarını koruyacağız.” dedi.
Voor de veiligheid van Nederland is het belangrijk dat we de oostflank van de NAVO verdedigen. Nederlandse F-35's gaan vanaf september in Polen het NAVO-luchtruim bewaken, samen met Noorwegen. Zo houden we Rusland op afstand en beschermen we aanvoerlijnen naar Oekraïne. ???????????????????????? pic.twitter.com/J4AwqJ8N0G
— Ruben Brekelmans (@DefensieMin) July 7, 2025NORVEÇ F-35 UÇAKLARINI POLONYA’YA GÖNDERİYOR
Norveç Savunma Bakanlığı, 1 Temmuz 2025 tarihinde Lockheed Martin F-35A Lightning II savaş uçaklarını Polonya’ya gönderme kararını onayladı. Konuşlandırma, Polonya hava sahasının güvenliğini sağlamak ve Ukrayna’ya lojistik destek sağlayan koridorları korumak için kolektif caydırıcılık önlemlerinin önemli bir parçası olarak kaydedildi. Bununla birlikte Norveç Savunma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, F-35A uçaklarının Polonya’ya gönderilmesi, NATO’nun Ani Müdahale Alarmı (Quick Reaction Alert) kapasitesini artırıyor.