İşgalci zihniyet bu kez Japon basınını hedef aldı: Kremlin'in casusluk iftirasına Tokyo'dan net yanıt

Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Rusya’da casusluk şüphesiyle gözaltına alınan Japon gazeteci İmai Yuki hakkındaki suçlamaların ardından Tokyo yönetiminin Rusya’da casusluk yaptığı iddialarını reddetti.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2026 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2026 16:49
https://www.qha.com.tr/

Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Rusya’da görev yapan Japon gazeteci İmai Yuki’nin casusluk şüphesiyle gözaltına alınmasının ardından Tokyo yönetiminin Rusya’da casusluk faaliyetleri yürüttüğü yönündeki iddiaları reddetti. Japon hükûmeti, gözaltındaki gazeteciyle konsolosluk görüşmesi gerçekleştirmek için girişimlerini sürdürüyor.

Japonya Başbakanı Takaiçi Sanae, Rusya’da görev yapan Hokkaido Shimbun gazetesi muhabiri İmai Yuki’nin “casusluk” şüphesiyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Jiji Press’in haberine göre Takaiçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Japonya’nın Rusya’da casusluk faaliyetleri yürüttüğü yönündeki iddiaları kabul etmediklerini belirtti.

Tokyo yönetiminin konuya ilişkin tutumunu Rus tarafına ileteceğini ifade eden Takaiçi, Japonya’nın Rusya’da casusluk yaptığı iddialarını reddetti.

JAPON HÜKÛMETİNDEN KONSOLOSLUK GÖRÜŞMESİ GİRİŞİMİ

Japonya Kabine Başsekreteri Kihara Minoru da düzenlediği basın toplantısında, hükûmetin gözaltındaki gazeteci İmai Yuki ile henüz iletişim kuramadığını açıkladı.

Kihara, gazetecinin sağlık durumunun teyit edilmesi ve kendisiyle doğrudan görüşülebilmesi amacıyla mümkün olan en kısa sürede konsolosluk görüşmesi ayarlamak için çalıştıklarını belirtti.

Japon hükûmetinin girişimleri, gözaltındaki gazetecinin durumunun netleştirilmesi ve konsolosluk desteğine erişiminin sağlanması açısından önem taşıyor.

RUSYA FEDERAL GÜVENLİK SERVİSİ GÖZALTINI DUYURDU

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), 13 Ekim’de Japonya’nın Hokkaido Shimbun gazetesinde görev yapan muhabir İmai Yuki’nin casusluk şüphesiyle gözaltına alındığını açıklamıştı. Rusya, savunma bilgilerini Tokyo için topladığı iddiasıyla gözaltına alınan Japon gazeteci Yuki Imai'nin 12 Aralık'a kadar tutuklu kalmasına karar verdi. Hokkaido Shimbun çalışanı Imai, Rusya'dan ayrılmadan bir gün önce Sahalin'de yakalanmıştı.