Kremlin diktatörü Putin’den Kuzey Kore ile “savaş kardeşliği” mesajı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerin “kapsamlı stratejik ortaklık bakımından benzeri görülmemiş bir seviyeye” ulaştığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2026 11:08
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2026 11:32
https://www.qha.com.tr/

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekûn işgal saldırılarının en büyük destekçilerinden Kuzey Kore diktatörü Kim Jong-un’a ülkenin ulusal bayramı “Kurtuluş Günü” dolayısıyla mesaj gönderdi.

Putin, mesajında Kurtuluş Günü’nün, Kuzey Kore’nin “Japon sömürge yönetiminden kurtarılması için birlikte mücadele eden Koreli vatanseverler ile Kızıl Ordu askerlerinin cesaret ve direncinin simgesi” olduğunu ileri sürdü.

PUTİN: SAVAŞ KARDEŞİYİZ!

İki ülke arasındaki ilişkilerin temellerinin bu dönemde atıldığını söyleyen Putin, “savaş kardeşliği ve karşılıklı yardımlaşma geleneklerinin” Rusya ile Kuzey Kore arasındaki dostane ilişkilerin gelişmesine zemin hazırladığını öne sürdü.

Putin, Moskova ile Pyongyang arasındaki mevcut ilişkilere ilişkin, “Bugün Moskova ile Pyongyang arasındaki ilişkiler, kapsamlı stratejik ortaklık bakımından benzeri görülmemiş yüksek bir seviyeye ulaştı. Devletlerimiz her alanda aktif şekilde iş birliği yapıyor, bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması amacıyla çabalarını koordine ediyor.” iddiasında bulundu.

PUTİN’İN DEMOKRASİ PSİKOZU

Putin, iki ülke arasındaki, “adil ve gerçek demokratik” bir dünya düzeninin kurulması yönündeki ortak çalışmaların devam edeceğine inandığını söyledi.

RUSYA’DA 50 BİN KUZEY KORELİ ASKER KONUŞLANACAK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 9 Ağustos’ta verdiği bir röportajda Kuzey Kore’nin Rusya’ya yönelik askerî desteğinin arttığını belirterek, Rusya’nın 30 bin ile 50 bin arasında Kuzey Koreli askerin konuşlandırılmasına ilişkin karar aldığını bildirmişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Başmüdürlüğü (HUR) ise 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerde Kuzey Kore'ye ait bir füze birliğini konuşlandırmaya başladığını açıklamıştı.

Açıklamada, Pyongyang yönetiminin Rusya'ya 40 adet daha KN-23 ve KN-24 tipi balistik füze sevk ettiği, Kuzey Kore'nin temel amacının mühimmatlarını gerçek savaş koşullarında test etmek olduğu bildirilmişti.