
Letonya, Rusya ile bağlantılı üç kişiyi daha “istenmeyen kişi” (persona non grata) listesine ekleyerek ülkeye girişlerini süresiz olarak yasakladı.
Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braze, 27 Nisan’da yaptığı açıklamada eski Rusya Kültür Bakanı Mikhail Shvydkoy, Anastasia Karneeva ve Ekaterina Vinokurova hakkında bu kararın alındığını duyurdu. Kararın, Letonya Göç Yasası’nın ilgili maddesi uyarınca uygulandığı belirtildi.
Letonya Dışişleri Bakanlığı, söz konusu kişilerin Rusya’nın Venedik Bienali’ndeki temsil faaliyetleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu açıkladı. Buna göre Shvydkoy’un Rusya’nın bienale katılımı için önemli lobi faaliyetleri yürüttüğü, Karneeva’nın Rus sergi alanının organizasyonunda kilit rol üstlendiği, Vinokurova’nın ise bu alanı işleten şirketin kurucu ortaklarından biri olduğu ifade edildi.
ÜST DÜZEY RUS DİPLOMATLARLA BAĞLANTILAR
Açıklamada ayrıca, Mikail Şvıdkoy’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in uluslararası kültürel iş birliği özel temsilcisi olarak görev yaptığına dikkat çekildi. Anastasiya Karneeva’nın, Rostec yöneticisi ve eski FSB generali Nikolay Volobuyev’in kızı olduğu, Ekaterina Vinokurova’nın ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un kızı olduğu bilgisi paylaşıldı. Vinokurova’nın aynı zamanda sanat piyasasında faaliyet gösterdiği ve uluslararası müzayede evi Christie’s’in Rusya ayağıyla bağlantılı olduğu da belirtildi.
Letonya makamları, söz konusu kararın ülkenin ulusal güvenliği, dış politika öncelikleri ve Rusya’nın uluslararası platformlardaki faaliyetlerine karşı alınan tutum çerçevesinde değerlendirildiğini vurguladı.