
Letonya Başbakanı Andris Kulbergs, Rusya'dan gelebilecek olası hibrit tehditlere dair elde edilen istihbarat bilgileri doğrultusunda başkent Riga yakınlarındaki hidroelektrik santral ile ülkenin en büyük yer altı doğal gaz depolama tesisi olan Incukalns çevresinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.
Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansına konuşan Kulbergs, enerji altyapısının korunmasına yönelik tedbirlerin güçlendirildiğini belirterek, "Elbette Incukalns, enerji sektörümüz ve şirketlerimiz ile hidroelektrik santral için güvenlik artırıldı." dedi.
Son dönemde Letonya, Litvanya ve Polonya liderleri, Batılı istihbarat servislerinin Rusya'nın bölgedeki kritik altyapılara yönelik provokasyonlar ve saldırılar planladığına dair değerlendirmelerde bulunduğunu açıklamıştı. Kremlin ise bu söylemlerinin "korku hikâyeleri" olduğunu iddia ederek reddetti.
NATO'DAN DAHA FAZLA HAVA SAVUNMASI TALEBİ
Kulbergs, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile görüştüğünü belirterek, ittifaktan daha fazla hava savunma sistemi ve müttefik asker talep ettiğini söyledi. Ayrıca Ukrayna'nın desteğiyle Letonya'da geliştirilen silahlı insansız hava araçlarına (SİHA) karşı savunma sisteminin NATO'nun savunma ağına hızla entegre edilmesini istediğini ifade etti.
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta yaşadığı zorlukların hibrit tehdit riskini artırdığına dikkat çeken Kulbergs, "Rus yönetimi hızlı bir başarı elde etmek istiyor. Bu nedenle hibrit tehdit potansiyeli eskisinden daha büyük. Her şey mümkün." değerlendirmesinde bulundu.
"PARA MI, BARIŞ MI?"
Haziran ayında göreve gelen Kulbergs, ekim ayında yapılacak genel seçimler öncesinde hükûmetin olası Rus müdahalelerine karşı hazırlık yaptığını söyledi. Moskova ise Batılı ülkelerin seçimlere müdahale suçlamalarını reddediyor.
Kulbergs, Rusya'ya yönelik 21. yaptırım paketini engelleyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerini de eleştirdi. Özellikle Bulgaristan'ın itirazlarına değinen Letonya Başbakanı, yeni yaptırım paketinin yaklaşık 250 kişi ve kuruluşa yönelik kısıtlamalar ile Rus sıvılaştırılmış doğal gazına (LNG) yönelik ek tedbirler içerdiğini hatırlattı.
Yaptırımların engellenmesinin Ukraynalı asker ve sivillerin ölümlerine dolaylı olarak ortak olmak anlamına geldiğini söyleyen Kulbergs, Rusya'nın "gölge filo" olarak adlandırılan tanker ağına ve LNG ihracatına karşı daha sert adımlar atılması gerektiğini vurguladı.