Letonya, Rusya sınırına "çelik zırh" ördü: 280 kilometrelik hat tamamlandı

Letonya, millî güvenliğini güçlendirme projesi kapsamında Rusya sınırı boyunca inşa edilen 280 kilometrelik çitin yapımını tamamladı. Proje, ülkenin bugüne kadarki en büyük güvenlik altyapısı yatırımlarından biri oldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2025 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2025 12:22
https://www.qha.com.tr/

Letonya, Rusya ile olan sınırı boyunca inşa ettiği 280 kilometrelik güvenlik çitinin yapımını tamamladı. Birkaç yıldır devam eden çalışmalar aralık ayında sona erdi. Proje, Letonya’nın millî güvenlik alanındaki en büyük altyapı yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor.

Letonya devlet radyo ve televizyon kurumu LSM’nin aktardığına göre, çitin inşası için toplam 166 milyon avro harcandı ve projede altı farklı yüklenici firma görev aldı. Özellikle bataklık arazilerde çalışmaların son derece zor olduğu, bazı bölümlerde çitin neredeyse dubalar üzerine inşa edilmek zorunda kaldığı belirtildi.

Letonya hükûmeti, 2026 yılı sonuna kadar sınır devriyesi altyapısı ve teknik izleme sistemlerinin güçlendirilmesi için ek 20 milyon avro yatırım yapmayı planlıyor. Şu anda sınır muhafızları ile İçişleri Bakanlığı, tamamlanan çit boyunca ortak denetimler gerçekleştirerek kalite kontrolleri yapıyor.

Letonya Sınır Muhafızları, ülke ile Rusya arasındaki sınır hattında genel durumun istikrarlı olduğunu ancak zaman zaman münferit yasa dışı geçiş girişimlerinin yaşandığını aktardı. Yetkililer, güvenlik çitinin sınır güvenliğini sağlamada görevlerini önemli ölçüde kolaylaştırdığını vurguladı.

Öte yandan Letonya, Belarus sınırı boyunca uzanan yaklaşık 145 kilometrelik güvenlik çitini ise 2024 yazında tamamlamıştı.