Haber Giriş Tarihi: 07.02.2012 13:09
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2012 13:09

Ukrayna’da Naşa Ryaba şirketi helal tavuk eti üretimine geçiyor.Bu yılın başında Alraid Vakfı ile Naşa Ryaba şirketi arasında helal tavuk eti üretimini öngören sözleşme imzalandı. Alraid Enformasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Vail Alâmi şöyle konuştu: “Helâl tavuk eti üretimi teklifi tamamen üreticiden geldi. Naşa Ryaba yönetimi, ürünlerini Müslüman ülkelere ihraç etmeyi planlıyordu. Bunun için Stepantsı köyünde üretime başlandı. Bir süre sonra pazarın konjonktürü göz önünde bulunudurularak helâl ürünlerin iç piyasada da satılması kararlaştırıldı.”“Şirketin yönetimi helâl et üretimine başlamanın yollarını aramaya başladı. Bunun için bizi buldular, bize telefon açtılar ve biz görüşmek için anlaştık. Görüşmede helâl standarlarına uyacak ürünlern yapılacağı şartlar ve ürünün helâl olduğunu gösterecek belgeyi alma yolu konuları ele alındı. Şirket yönetimi, sertifikayı bizim vereceğimizi öğrenince bizi Stepantsı’deki fabrikaya davet ettiler.” dedi.Al Raid’imn açıklamasında Naşa Ryaba şirketinin, helal ürün sertifikası için başvuran ilk tavuk eti üretcisi olduğu kaydedildi. Bu başvuru üzerine Alraid’in işbirliği yaptığı Umma Ukrayna Müftülüğü’ne bağlı ve şeriat eğitimi gören uzmanlardan oluşan Fetva Komitesi, üretimin yapıldığı yere giderek incelemelerde bulundular. Komisyon üyeleri, fabrikada üretimin şeriat kanunlarına uygun olması için tavukların kullanılan elektrikte gerilimin kuşu öldürecek kadar değil, kesilmeden önce bayıltacak seviyeye düşürülmesi gerektiğini kaydettiler. Bunun için bugün Müslüman bilim adamlarının verdiği fetvalarla kanatlı hayvanın şeriat kurallarına uygun kesimi için kullanılabilir maksimum elektrik gelirimi tespit edildi. Daha sonra bu gerilim onlarca tavuğa uygulanarak test edildi. Bu gerilimin uygulandığı kuşlar 10-15 dakika boyunca baygın kaldıktan sonra yeniden şuurunu kazanıyordu.Üretimin şartları konusu çözüldükten sonra helal üretimi iki müminin kontrol etmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bir mümin kesime getirilen tavukların canlı ve sağlıklı olduğunu kontrol edecek, diğer uzman kesim için besmele okuyacak. Besmele okunduktan sonra fabrika çalışanları uzmanın kontrolünde tavukları su havuzuna götüren konveyöre yerleştirecekler. Tavukların hareket etmesini engellemek ve başka tavukların ölümünü görerek strese girmelerini engellemek amacıyla havuz üzerinden geçerken bayıltılacaklar. Daha sonra 2. uzmanın kontrolünde kesim yapılacak. Mümin, kesimin ani olmasını kontrol edecek ve bayıltılmayan kuşları bizzat kesecek.Kesimden sonra tavuklar kanın boşaltılması için asılacak. Kan boşaldıktan sonra tavuklar temizlenecek ve etleri ambalajlanacak.Vail Alâmi, helâl ürün sertifikasının bir yıl süreyle verildiğini söyledi. Alâmi, sertifakanın süresi bittikten sonra sertifika düzenleme sürecinin tekrarlanacağını belirtti. Sertifikanın geçerli olduğu süre içinde fabrikaya giderek kontrol yapılması yoluyla üretimin doğru olduğu kontrol edilebilecek.Alraid’in açıklamasında Naşa Ryaba’nın yanısıra bu şirketin ürünlerini pazarlamak üzere satın alan partnerlerinin de sertifika sürecinden geçeceği belirtildi. Böylelikle ürün bir kaç kontrolden geçecek. Bu durum, ürünün helâl olduğunun ek garantisi olacak.Osman BayramaliyevQHA