
Finlandiya Cumhurbaşkanı Aleksander Stubb ve Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, 27 Ekim 2026 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı.
Reuters’ın Finlandiya Cumhurbaşkanlığı Ofisinin açıklamasına dayandırdığı haberine göre görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarının sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalar ele alındı.
STUBB: SAVAŞIN SONUCU AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK
Görüşmenin ardından açıklama yapan Stubb, “Görüşme samimi ve içerik açısından zengin geçti. Biz Rusya’nın komşu ülkeleriyiz. Bu savaşın sonucu, hem bizim hem de daha geniş anlamda Avrupa’nın güvenliği üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olacak. Savaşı sona erdirmek için doğrudan görüşmeler yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Telefon görüşmesi, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişiminden bu yana Batı Avrupalı liderlerin Putin ile doğrudan temaslarını büyük ölçüde sınırlandırdığı bir dönemde gerçekleşti.
OSLO’DA UKRAYNA VE ABD TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞMÜŞLERDİ
Stubb ve Store, geçen hafta Oslo’da Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile bir araya gelmişti. ABD Başkanı’nın bir diğer Özel Temsilcisi Jared Kushner’in de çevrim içi katıldığı temaslar kapsamında, Avrupa Birliği (AB), NATO, Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya temsilcilerinin yer aldığı bir toplantı düzenlenmişti.
Oslo görüşmelerinde Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantileri, hava savunması, enerji ve gıda güvenliği, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve savaş sonrası yeniden inşa konuları değerlendirilmişti. Store, ülkesinin Ukrayna’nın meşru savunmasını desteklediğini belirterek “Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir şey” ilkesine bağlı kalınması gerektiğini vurgulamıştı.
KREMLİN’DEN KASIM AYINDA MÜZAKERE MESAJI
Witkoff, Oslo temaslarının ardından 21 Ekim’de Putin ile bir araya gelmişti. Görüşmede Oslo’da ele alınan öneriler ve Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesine yönelik diplomatik girişimler değerlendirilmişti.
Kremlin, Putin-Witkoff görüşmesinin ardından Rusya’nın, şubat ayından bu yana ilk kez kasım ayında ABD’nin arabuluculuğunda Ukrayna ile barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduğunu açıklamıştı.