
Fransa, Rusya'nın yabancı diplomatların Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'den ayrılmasını tavsiye etmesinin ardından, Rusya Fererasyonu'nun Paris Büyükelçisi Aleksey Meşkov'u (Alexey Meshkov) Dışişleri Bakanlığına çağırdığını bildirdi.
FRANSA: TEHDİTLER KABUL EDİLEMEZ
Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya'nın Kıyiv'deki yabancı diplomatik misyon personelinin tahliye edilmesi çağrısına işaret edilerek, "Hafta sonu büyük çaplı saldırılar ve Ukraynalı siviller ve yabancı diplomatlara baskı oluşturan tehditler karşısında, Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı, Bakan'ın (Jean-Noel Barrot) talimatıyla Rusya'nın Fransa Büyükelçisi'ni (Meşkov) çağırdı." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, söz konusu "tehditlerin kabul edilemez" olduğu değerlendirmesine yer verilirken, "Rusya, eylemleriyle her gün uluslararası hukuka karşı duyduğu alaycılığı ve saygısızlığı gözler önüne seriyor." denildi.
FRANSA’DAN UKRAYNA’YA DESTEK
Fransa'nın Rusya'nın gözdağı verme girişimlerini kınadığı belirtilen açıklamada, bunun söz konusu ülkenin askerî bir çıkmaz karşısında olduğunu gösterdiği değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın son bulması çağrısı yapılırken, Fransa'nın Avrupa'nın güvenliğini savunmak ve Ukrayna'yı desteklemek için seferber olmayı sürdüreceği kaydedildi.
NE OLMUŞTU?
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, 25 Mayıs'ta telefonda görüşmüştü.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, diğer ülkelerle birlikte ABD'ye diplomatik misyon personelini ve diğer vatandaşlarını Kıyiv'den tahliye etmesi tavsiyesinde bulunulmuştu.