
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 12 Haziran 2024 tarihinde parlamentoda yaptığı konuşmada, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünden (KGAÖ) çekilme niyetinde olduğunu açıkladı.
Paşinyan, ülkenin eski hükûmetini, üyelerinin "Ermenistan ve Azerbaycan'a karşı savaş planladığı" iddia edilen bir "balon ittifakına" katılmakla suçladı ve Ermenistan'ın gerekli gördüğü takdirde KGAÖ'den çekileceğini söyledi.
Ermenistan Başbakanı daha önce, en az 2 KGAÖ ülkesinin "savaşın hazırlanmasına katıldığını" ve bunun sonucunda Azerbaycan'ın önce Karabağ topraklarının bir kısmını, ardından da tüm bölgeyi kontrolüne verdiğini söylemişti. Uzmanlar, Paşinyan'ın bahsettiği 2 KGAÖ ülkesinin Rusya ve Belarus olabileceğini öne sürüyor.
KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ
KGAÖ, 15 Mayıs 1992'de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkeleri tarafından imzalanan Toplu Güvenlik Anlaşması'na dayanarak kuruldu. KGAÖ üyeleri arasında Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan yer alıyor.