Polonya'dan seçim öncesi alarm: Rusya'dan eşi benzeri görülmemiş müdahale

Polonya, yaklaşan seçimlere Rusya’nın dezenformasyon ve siber saldırılarla müdahale ettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2025 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2025 13:08
https://www.qha.com.tr/

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski 18 Mayıs’ta ilk turu yapılacak olan cumhurbaşkanı seçimi hakkında açıklama yaptı. Bakan, Polonya'nın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik Rusya tarafından “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale” girişimiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. 

Gawkowski, "Polonya'daki mevcut cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında, Rusya tarafından seçim sürecine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimiyle karşı karşıyayız." dedi.

Gawkowski aynı zamanda, Rusya'nın bunu hem "dezenformasyonla" hem de Polonya'nın "kritik altyapısına saldırarak" yaptığını söyledi. Bakan Gawkowski, Polonya'daki su ve kanalizasyon şirketlerinin, ısı ve enerji santrallerinin ve devlet yönetim organlarının saldırıya uğradığını söyledi. 

2024’ÜN İKİ KATI SALDIRI

Ayrıca Rusya'nın bu tür saldırılarının 2024'e kıyasla iki katına çıktığını da belirtti. Gawkowski, “Bugün Polonya'da, konuşmamın her dakikasında, kritik altyapıyı hedef alan bir düzine kadar olay kaydedildi.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Varşova Büyükelçiliği ise, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti ve Gawkowski'den imaları için kanıt sunması gerektiğini öne sürdü.

Başbakan Donald Tusk nisan ayında Sivil Platform Partisinin sistemlerine yapılan siber saldırıdan yabancı aktörleri sorumlu tutmuştu. Polonya geçen yıldan bu yana özellikle uzay ajansına ve devlet haber ajansına siber saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

Varşova ve müttefikleri ayrıca Avrupa'daki kundaklama ve sabotaj eylemlerinin arkasında Moskova'nın olduğunu belirtiyor. Rusya ise bu söylemleri reddediyor.