Rusya’da devlet, özel sektöre el koyabilecek: Putin yeni kararnameyi imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın SİHA saldırılarına karşı yeterince korunamayan ve saldırı sonrası onarımları geciktiren kritik altyapı tesislerinin geçici olarak devlet kontrolüne alınmasına izin verdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2026 09:42
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2026 09:42
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırılarına karşı yeterince korunmadığı değerlendirilen kritik altyapı tesislerinin geçici olarak devlet kontrolüne alınmasına izin veren kararnameyi imzaladı.

Kararnameyle Rus devletine, Ukrayna saldırıları karşısında yeterli güvenlik önlemi almayan ve saldırıların ardından tesislerin onarımını geciktiren işletmelerin varlıklarını geçici olarak yönetme yetkisi verildi. Düzenleme kapsamında devlet, söz konusu tesislerin fiziki ve mali varlıklarının yanı sıra resmî mülkiyet hakları üzerinde de kontrol sağlayabilecek.

KRİTİK SEKTÖRLER KAPSAMA ALINDI

Kararname; yakıt, enerji, sanayi, iletişim, ulaşım ve lojistik tesislerinin yanı sıra devletin ve halkın güvenliği ile ekonomik istikrarı açısından kritik öneme sahip diğer altyapıları kapsıyor.

Devletin bu yetkiyi kullanabilmesi için, ilgili tesislerden sorumlu kuruluşların güvenliği sağlama görevlerini yerine getirmediğinin ve herhangi bir saldırı sonrasında gerekli onarımları zamanında gerçekleştirmediğinin değerlendirilmesi gerekiyor.

Düzenleme, Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik operasyonlarını artırdığı bir dönemde yürürlüğe girdi. Son dönemde özellikle Rus petrol rafinerileri, yakıt tesisleri, ticari depolar ve büyük perakende şirketlerinin lojistik merkezleri hedef alınıyor.

MOSKOVA: GENİŞ ÇAPLI KAMULAŞTIRMA OLMAYACAK

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Denis Manturov, yeni yetkilerin kamulaştırmanın habercisi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ileri sürdü.

Manturov, düzenlemenin geniş çapta uygulanmayacağını belirterek devletin tesisleri kontrol altına alma yetkisinin belirli ve istisnai durumlarla sınırlı tutulacağını iddia etti.

Putin'in kararı, Ukrayna saldırılarının Rusya'nın enerji ve lojistik altyapısı üzerindeki etkisinin arttığı bir dönemde Moskova'nın kritik tesislerin güvenliğini doğrudan devlet kontrolüyle sağlama eğilimini güçlendiriyor. Düzenleme aynı zamanda, saldırılar sonrasında tesislerini yeterince koruyamayan veya hızlı şekilde yeniden faaliyete geçiremeyen özel işletmeler üzerindeki devlet baskısını artırabilecek.

Uzmanlar, Putin'in bu kararının savaş şartlarında enerji ve lojistik altyapısını tamamen devlet kontrolüne alma eğilimini pekiştirdiğini ve hızlı aksiyon alamayan özel sektör üzerindeki baskıyı artıracağını değerlendiriyor.