
Ukrayna savaşında ağır kayıplar veren Rusya'nın, savunma sistemlerindeki boşlukları doldurmak için sıra dışı bir yönteme başvurduğu ortaya çıktı. Gerçek S-400 ve S-300 hava savunma sistemleri cephe yakınlarına çekilirken, geride kalan üsler plastik ve metal maketlerle “korunuyor”.
Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyine bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andriy Kovalenko’nun aktardığı bilgilere göre, işgalci Rusya, Engels, Savasleyka hava üsleri ile Moskova Bölgesine taşıdığı S-400 ve S-300 tipi hava savunma sistemlerinin yerine maketler yerleştirdi.
Kovalenko, Japonya merkezli açık kaynak istihbarat araştırmacılarının (OSINT) Rusya’nın doğusundaki bazı S-400 ve S-300 sistemlerinin yerine maket yerleştirdiğini tespit ettiğini aktardı. Hava savunma sistemlerinin özellikleri Ust-Luga limanı, Engels ve Savasleyka hava üsleri ile Moskova bölgesine kaydırdığı belirtildi.
Daha önce Rusya'nın doğu bölgerinde yaklaşık 24 adet S-400 ve 12 adet S-300 fırlatma sistemi bulunuyordu. Ancak bu sayının şu anda önemli ölçüde azaldığı ifade ediliyor.
“Rusya, son dönemde hava savunma sistemi kayıpları yaşıyor. Bu açığı kapatmak için sistemleri batı bölgelerine kaydırıyor ve geride maketler bırakarak bu durumu gizlemeye çalışıyor,” diyen Kovalenko, Moskova’nın savunma kapasitesindeki zayıflamanın sahtecilikle örtülmeye çalışıldığını vurguladı.