Rusya, Esad sonrası ilk kez Suriye'deki üslerine ikmal sevkiyatı yaptı!

WSJ'nin haberine göre Rusya, yaptırım altındaki Sparta yük gemisiyle Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü'ne askerî ekipman gönderdi. Esad rejiminin devrilmesinden sonraki ilk büyük ikmal görevi olarak değerlendirilen sevkiyat, Moskova'nın Tartus ve Hmeymim'deki askerî varlığını koruma niyetini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2026 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2026 15:50
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın, Suriye'deki askerî varlığını sürdürme niyetinin bir göstergesi olarak Tartus Limanı ve Hmeymim Hava Üssü'ne yeni bir ikmal sevkiyatı gerçekleştirdiği bildirildi.

ABD merkezli The Wall Street Journal'ın (WSJ) ABD'li yetkililere ve uydu görüntülerine dayandırdığı haberine göre, Rusya'ya ait yük gemisi Sparta, mart ayında Saint Petersburg'dan ayrılarak mayıs ayında Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştı. Uydu görüntülerinde geminin yolculuğunun büyük bölümünde Rus fırkateyni Amiral Kasatonov ve bir başka savaş gemisi tarafından eşlik edildiği görüldü.

ABD'li yetkililer, yaptırım altındaki Sparta gemisinin, Tartus yakınlarındaki Rusya'ya ait Hmeymim Hava Üssü için askerî ekipman taşıdığını belirtti.

ESAD'IN DEVRİLMESİNDEN SONRAKİ İLK İKMAL GÖREVİ

Haberde, sevkiyatın Rusya'nın müttefiki olan Suriye'nin devrik diktatörü Beşşar Esed rejiminin 2024 yılının sonunda devrilmesinden bu yana gerçekleştirilen ilk büyük ikmal görevi olduğu ifade edildi.

Bu gelişmenin, Moskova'nın Suriye'deki askerî varlığını koruma konusundaki kararlılığını ortaya koyduğu değerlendirilirken, Rusya'nın Esed sonrası dönemde de Hmeymim Hava Üssü ve Tartus Deniz Üssü'nü kullanmaya devam ettiği kaydedildi.

Rusya, 2025 yılında Tartus'taki filosunun büyük bölümünü ve Suriye'deki askerlerinin önemli bir kısmını geri çekmiş olsa da ABD istihbarat değerlendirmelerine göre ülkede hâlen yüzlerce Rus askeri bulunuyor.

Bununla birlikte Yeni Suriye yönetimi Moskova ile görüşmeleri sürdürüyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın, iktidara gelmesinin ardından Rusya ile ülkedeki askerî üslerin geleceğine ilişkin müzakereleri sürdürdüğü belirtildi.

Bir dönem Esed rejimine ve Rus güçlerine karşı savaşan muhalif grupların liderlerinden olan Şara'nın yönetimi, Batı ile ilişkileri geliştirmeye çalışırken Moskova ile de temaslarını devam ettiriyor.

ABD'DE FARKLI DEĞERLENDİRMELER

Bazı ABD'li yetkililer, Rusya'nın ikmal faaliyetlerinin yeni bir tehdit oluşturmadığını ve Suriye yönetiminin Moskova ile ilişkilerinin zaten bilindiğini ifade etti.

Öte yandan, Esed rejiminin devrilmesinin ardından Rusya'nın Suriye'deki üslerini kaybederek Afrika ve Güney Amerika'daki operasyonları açısından önemli bir lojistik merkezden mahrum kalacağını düşünen bazı ABD'li yetkililerin bu gelişmeden rahatsız olduğu aktarıldı.

Haberde ayrıca, eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde Rus üslerinin Suriye'den çıkarılmasının yaptırımların kaldırılması için şart olarak öne sürüldüğü, ancak ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin bu şarttan vazgeçtiği ve daha sonra Suriye'ye yönelik yaptırımların koşulsuz kaldırılması yönünde karar aldığı belirtildi.

Son dönemde Rusya'nın, yeni Suriye yönetiminin Batı ile yakınlaşma çabalarına rağmen ülkenin en önemli petrol tedarikçilerinden biri hâline geldiği de kaydedildi.