Rusya ve Çin ortaklığı büyüyor: Sözde uluslararası zorbalıkla mücadele edecekler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. İkili, ülkeler arasındaki ittifakı derinleştirmeyi amaçladıklarını belirtti. Cinping, Rusya'ya karşı uluslararası hegemonik zorbalık olduğunu öne sürerek yanında olacaklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2025 01:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2025 01:36
https://www.qha.com.tr/

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya'ya gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Gerçekleşen görüşmede Çin-Rusya ittifakını derinleştirecek ifadeler kullanıldı. Cinping, diğer devletlerin "hegemonik zorbalığı" karşısında Pekin'in Rusya'nın yanında duracağını kaydetti.

ÇİN VE RUSYA BERABER ÇALIŞACAK!

Cinping'i Kremlin'de ağırlayan Putin, Ukrayna ile savaşın kilit bir noktasında, Çin'İn ülkesine diplomatik destek sağlamasını umuyor. Çinli lider, gerçekleşen görüşmede, sözde uluslararası alanda Rusya'ya uygulanan tek taraflılık ve hegemonik zorbalık davranışlarına karşı Rusya ile çalışacağını öne sürdü. Şi aynı zamanda iki ülke arasındaki siyasi karşılıklı güvenin derinleştiğini ve pragmatik iş birliği bağları güçlendiğini iddia etti.

PUTİN'DEN Şİ'YE "DOSTÇA" YAKLAŞIM

Putin ise, Çinli lideri Kremlin'de "sevgili dostum" diyerek karşıladı. İlk görüşmeler sırasında Putin, kamuoyuna ve Şi'ye, Moskova ve Pekin arasındaki ilişkilerin her iki milletin de yararına olduğunu ve diğerlerine karşı olmadığı konusunda güvence verdi. İlişkileri her iki ülke halklarının yararına olacak şekilde geliştirdiklerini ve kimseye karşı olmadıklarını öne sürdü.

Aynı zamanda Putin, 8 Mayıs Zafer Günü dolayısıyla Moskova'ya giden Şi'ye teşekkür etti. Çinlilerin tarihi hakikate sıkı sıkıya sahip çıktığını öne süren Putin, iki ülkenin savaş yıllarındaki olayların anısını koruduğunu ve neo-Nazizm ve militarizmin modern tezahürlerine karşı koyduklarını iddia etti.