
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14 Mayıs 2025 tarihinde Antalya'da bir araya geldi. NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya gelen ikili, gerçekleşen görüşmede Ukrayna ve Rusya arasında ateşkes sağlanmasına ve kalıcı barışın tesisine yönelik çabalar değerlendirildi.
Bakan Fidan, Türkiye'nin Ukrayna'da barışa ulaşılması için arabuluculuk ve müzakerelere ev sahipliği yapmak dahil her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu kaydetti. Görüşmede ayrıca, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın Türkiye'ye düzenlemesi planlanan ziyaretinin hazırlıkları da ele alındı.
Bakanımız @HakanFidan, NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı vesilesiyle bulunduğu Antalya’da Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile görüştü. ???????????????? pic.twitter.com/qeMXBNwSF9
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) May 14, 2025"DÜNYA DİPLOMASİSİNİN MERKEZ ÜSSÜ ŞU ANDA AKTİF BİR ARABULUCULUK ROLÜ OYNAYAN TÜRKİYE'DİR"
Bakan Sıbiha, resmî hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'yi dünya diplomasisinin merkez üssü olarak değerlendirdi. Sıbiha, şu ifadeleri kullandı:
"Görüşmemiz sırasında Hakan Fidan'a beni Türkiye'ye davet ettiği için teşekkür ettim ve kendisini savaş alanındaki ve diplomasideki son gelişmeler hakkında bilgilendirdim. Dünya diplomasisinin merkez üssü şu anda aktif bir arabuluculuk rolü oynayan Türkiye'dir. Bunu takdirle karşılıyoruz.
Ukrayna'nın barışa olan bağlılığını, tam ve kalıcı bir ateşkese derhal ve koşulsuz olarak hazır olduğumuzu ve Ukrayna ile Rusya arasında en üst düzeyde doğrudan görüşme teklifimizi bir kez daha teyit ettim. Putin ateşkesi reddetmekten ve Başkan Zelenskıy ile görüşmekten kaçınmaktan vazgeçmelidir.
Anlamlı bir barış sürecini ilerletmenin yolları hakkında kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Desteği ve değerli görüşleri için mevkidaşıma minnettarım."
During our meeting, I thanked @HakanFidan for inviting me to Türkiye and informed him about the latest developments on the battlefield and in diplomacy. The epicenter of world diplomacy is now in Türkiye, which is playing an active mediation role. We appreciate it. I reaffirmed… pic.twitter.com/DpGi6UwXS2
— Andrii Sybiha ???????? (@andrii_sybiha) May 14, 2025NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI GAYRİRESMİ TOPLANTISI BUGÜN ANTALYA'DA BAŞLIYOR
Antalya, bugün NATO üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarını ağırlıyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha ile müttefik ülkelerin dışişleri bakanları ve diğer üst düzey NATO yetkililerinin bir araya geleceği toplantı, bugün Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın vereceği resepsiyonla başlayacak.
NATO'ya üye 32 ülkenin temsilcilerinin yer alacağı toplantı, yarın Belek'teki NEST Kongre Merkezi'nde yapılacak oturumlarla devam edecek.
LAHEY’E HAZIRLIK
Toplantı; NATO Zirveleri öncesinde Müttefik Bakanlar arasında ilave görüş alışverişine imkân sağlayacak. Ayrıca 24-25 Haziran'da Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenecek NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nin hazırlıkları ele alınacak.
Avrupa güvenliğinin geleceği ile transatlantik güvenliğinde külfet paylaşımının gözden geçirilmesine yönelik gayretler toplantının öncelikli gündem maddesi olacak.
Bakan Fidan'ın toplantıda; 76 yıldır Avrupa-Atlantik güvenliğinin belkemiğini oluşturan NATO'nun daha güçlü, etkin ve caydırıcı kılınmasının ve bu asli rolünün aşındırılmamasının önemini belirtmesi, bu yöndeki gayretlerin ağırlık merkezini, ittifak dayanışmasının ve birliğinin daha da pekiştirilmesinin oluşturduğuna dikkati çekmesi bekleniyor.
AVRUPA BİRLİĞİ VURGUSU
Dışişleri Bakanı Fidan’ın, Türkiye’nin güçlü ordusu, modern askerî yetenekleri ve gelişmiş savunma sanayi altyapısıyla Avrupa-Atlantik güvenliğine katkılarını sürdürmeye ve daha fazla sorumluluk üstlenmeye kararlı olduğunu vurgulaması bekleniyor. Fidan’ın ayrıca, Avrupa güvenliğinin geleceğine dair süreçlerde Türkiye gibi AB üyesi olmayan müttefiklerin, Avrupa Birliği'nin savunma çabalarına etkin şekilde katılımının gerekli olduğunun altını çizmesi öngörülüyor.
Toplantıda, gayrisafi millî hasılasının (GSYH) yüzde 2’sinden fazlasını savunmaya ayıran Türkiye’nin, savunma yatırımlarını artırma ve modern yeteneklerini daha da geliştirme kararlılığına dikkat çekilmesi planlanıyor.
Aynı zamanda, müttefikler arasındaki savunma sanayi iş birliği ve ticaretinin önündeki engellerin kaldırılmasının, savunma harcamalarının esas amacı olan kritik yeteneklerin geliştirilmesi açısından hayati önem taşıdığına vurgu yapılması bekleniyor.
UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI ELE ALIANACAK
Fidan’ın “360 derece güvenlik” anlayışı çerçevesinde; Ukrayna-Rusya Savaşı’nın sonlandırılması, NATO’ya komşu bölgeler ve Orta Doğu’da barış ve istikrarın sağlanması ile terörle mücadelede gerçek bir dayanışma gösterilmesi gerektiği yönünde mesajlar vermesi öngörülüyor.