Slovakya Başbakanı Fico’dan AB yaptırımlarına şartlı onay sinyali

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Avrupa Birliği'nin Bratislava’ya verdiği güvenceler doğrultusunda, Rusya’ya yönelik 18. yaptırım paketine onay verebileceklerini ima etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2025 14:34
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2025 14:34
https://www.qha.com.tr/

Rusya yanlısı Slovakya Başbakanı Robert Fico, 14 Temmuz 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Bratislava'ya verdiği güvence üzerine Slovakya'nın AB'nin Rusya'ya yönelik 18. yaptırım paketini onaylayacağını ima etti.

Birliğin, yaptırım paketini resmî olarak kabul edebilecek dışişleri bakanları toplantısı öncesinde 14 Temmuz'da tam bir anlaşmaya varması bekleniyordu. Öte yandan AB, Rusya yanlısı Fico yönetimi sebebiyle 18. yaptırım paketini yürürlüğe koyamıyordu.

AB Komisyonu, Fico'ya garantili tekliflerin son taslağını gönderdi ve Fico da bunu Slovak siyasi partilerin liderleriyle paylaştı. Son durum hakkında bilgi veren Fico, “Garanti taslağını daha yeni aldım ve yarın son aşamaya yaklaşıyoruz. Yarın olmazsa, çarşamba veya cuma günü olacak.” dedi.

ÇEKYA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Radio Prague International tarafından 13 Temmuz’da gündeme getirilen habere göre; Çekya Başbakanı Petr Fiala, bir mektupta Fico'ya yaptırım paketinin onaylanmasını engellememesi için çağrıda bulunarak, Slovakya'nın AB içinde izole olabileceği uyarısında bulundu.

Fiala, “Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak konusunda ortak çıkarlarımız var. AB ve NATO içinde iş birliği bir ön koşuldur.” ifadelerini kullandı.