
Stockholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi, ‘Naftogaz Ukrayna’ ve Rusya’nın enerji devi ‘Gazprom’ A.Ş. ile ilgili dava dilekçelerini bir davada birleştirdiğini açıkladı.
Ukrayna'nın enerji şirketlerinden Naftogaz'ın yönetim kurulu Başkanı Andrey Kobolev, ICTV televizyon kanalında katıldığı canlı yayında, dava dilekçelerin birleşmesinin, davayı inceleme sürecini hızlandıracağını belirtti.
En yakın zamanda hâkimleri atama prosedürünün de tamamlanacağını söyleyen Kobolev, kışa kadar ön kararın alınabileceğini bildirdi.
Kobolev, “Şimdilik dava konusunda tüm bilgileri açamayız, fakat Eylül ayında haberlerde gelişmeler hakkında resmi açıklama yapabileceğimizi ümit ediyorum” dedi.
Ukrayna’nın Naftogaz şirketi, Stockholm Mahkemesi'ne başvurup Rusya’nın gaz tekelcisi Gazprom şirketine dava açmış, Gazprom'dan Ukrayna’ya sağladığı gaz için adil ve piyasa fiyatını talep etmişti.
2014 Nisan ayından beri ciddi şekilde artan Rusya’nın gaz fiyatının yeniden gözden geçirilmesi talebi dışında Naftogaz, Ukrayna’nın 2010 yılından beri Gazprom'a fazla ödediği paranın iadesini talep ediyor. Naftogaz, fazla ödenen para tutarını 6 milyar dolar olarak hesaplamıştı.
Gazprom ise, Naftogaz'ın, 2009-2019 yıllarını kapsayan 19.01.2009 tarihli doğalgaz sevkiyatı ile ilgili sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmemiş olması nedeniyle, biriken büyük borç ve ödemelerin yapılmaması sebebiyle Stockholm Mahkemesi’nde 4,5 milyar dolarlık karşıt dava açmıştı.