
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusundaki tutumunu yineledi. Trump, Avrupa’nın Moskova’ya baskıyı artırıp Rus petrolünden vazgeçmesi halinde Vaşington’un yeni yaptırımlar uygulayacağını söyledi.
Donald Trump, 14 Eylül 2025 tarihinde New Jersey’nin Bedminster kentinden Vaşington’a hareket etmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Trump yaptığı açıklamada, “NATO birleşmeli. Avrupa birleşmeli… Avrupa dostumdur ama Rusya’dan petrol satın alıyorlar. Bu durumda sadece bizim tüm yükü üstlenmemiz beklenemez” dedi.
TRUMP: AVRUPA’NIN YAPTIRIMLARI YETERİNCE SERT DEĞİL
ABD Başkanı, Avrupa’nın uyguladığı yaptırımların yeterince sert olmadığını belirterek, “Ben adım atmaya hazırım ama onların da benimle aynı doğrultuda yaptırımlarını güçlendirmeleri gerekir” ifadelerini kullandı.
Avrupalı ülkelerin hâlâ Rus petrolü satın aldığını, hatta bunu aracı ülkeler üzerinden sürdürdüğünü kaydeden Trump, “NATO’nun bazı önemli ülkelerine Rusya’dan alınan petrol yeniden satılıyor. Bu doğru değil” diye konuştu.
Savaşın kayıplarına da değinen Trump, “Bu hafta iki ülke arasında yaklaşık 8 bin genç asker öldü. Biraz daha fazla kayıp Rusya tarafında. Ama sonuçta hepsi insan, hepsi can” dedi.
Trump ayrıca, eski Başkan Joe Biden’ın Ukrayna’ya 350 milyar dolar harcadığını öne sürerek, ABD’nin artık NATO ülkelerine silah sattığını, bu silahların da Ukrayna’nın ihtiyaçları için kullanıldığını vurguladı.
“Ben savaşları bitirmek istiyorum. Yedi savaşı durdurdum. Bu savaşın kolay olacağını düşünmüştüm ama en zoru bu çıktı” diyen Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki derin düşmanlığa dikkat çekti.
Trump, daha önce NATO ülkelerine gönderdiği mektupta da “Tüm NATO ülkeleri aynı adımı attığında ve Rusya’dan petrol almayı bıraktığında Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar uygulamaya hazırım” mesajını vermişti.