Yunanistan, Türk Deniz Karakol Uçağını taciz etti: MSB'den sert açıklama

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın silahsız Türk Deniz Karakol Uçağına müdahalesine ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2025 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2025 18:14
https://www.qha.com.tr/

Türk P-72 tipi Deniz Karakol Uçağı, NATO (Associated Support) uçuşu olarak hem NATO hem de Yunanistan makamlarının bilgisi dâhilinde görevini yerine getirdi. Öte yandan Yunanistan, silahsız uçağa Girit/Kastellion meydanından silahlı iki deniz karakol uçağıyla müdahalede bulundu. Bu müdahale sonucunda, silahsız uçağın uçuş emniyeti ihlal edildi, Türk uçağı tehlikeli duruma sokularak taciz edildi.

Öte yandan Yunan basınında Türkiye’ye ait 2 adet deniz karakol uçağının, Rodos ile Meis arasında uçuş planı sunmadan hareket ederek Atina FIR hattını ihlal ettiğine yönelik iddialar yer aldı.

MSB'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı kaynakları ise Yunan basınında çıkan bu iddialara yönelik bir açıklama yaptı. Bakanlık kaynakları açıklamasında; Türk P-72 tipindeki Deniz Karakol Uçağı NATO (Associated Support) uçuşu olarak hem NATO hem de Yunanistan makamlarının bilgisi içerisinde görevini icra ettiğini duyurdu.

NATO VE YUNAN MAKAMLARI UÇUŞU BİLİYORDU

Bakanlık kaynakları, Ege ve Doğu Akdeniz’in uluslararası hava sahasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait uçakların, yıllardır deniz üzerinde düzensiz göçle mücadele ve belirlenen deniz haritasının oluşturulması amacıyla Deniz Karakol uçuşları gerçekleştirdiğini belirtti. Bu uçuşların hem millî hem de NATO kapsamında icra edildiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Bahse konu olay gününde de her zaman olduğu gibi Türk P-72 tipindeki Deniz Karakol Uçağı NATO (Associated Support) uçuşu olarak hem NATO hem de Yunanistan makamlarının bilgisi içerisinde görevini icra etmiştir. Buna rağmen Yunanistan tarafından bu silahsız uçağımıza Girit/Kastellion meydanından silahlı 2 adet deniz karakol uçağı ile reaksiyon gösterilmiş ve önleme yapılmıştır. Bu reaksiyona ilave olarak, Silahsız Deniz Karakol Uçağımızın uçuş emniyeti ihlal edilmiş ve uçağımız tehlikeli duruma sokularak taciz edilmiştir.

Bakanlık kaynakları, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait Ani Reaksiyon uçaklarının, itidalli duruş korunarak, olası istenmeyen olayları önlemek amacıyla uçaklar arasında gerekli ayrımı sağladığını belirtti.

ATİNA BİLDİRGESİ İHLAL EDİLDİ

Olay sonrası NATO makamlarının, NATO raporlaşma usulleri aracılığıyla bilgilendirildiği ifade edildi. Bakanlık, bu müdahalenin Yunanistan’ın son dönemde gerek söylem gerek sahada attığı gerginliği artırıcı adımlarının yeni bir örneği olduğunu ve iki ülke arasında 2023’te imzalanan Atina Bildirgesi’nin lafzı ve ruhuna aykırı olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda açıklamada, “Türkiye olarak uzlaşmadan yana ve yapıcı yaklaşımımızı devam ettireceğiz. Amacımız bölgemizdeki olumlu atmosferin muhafaza edilmesi olup bu yöndeki çabalarımızı sürdüreceğimizi vurgulamak isteriz.” ifadelerine yer verildi.