Kazakistan, Rusya'nın yaptırımlardan kaçmasına destek vermiyor

Kazakistan, işgalci Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda net bir tavır sergilemese de Putin Rusyası'na uygulanan yaptırımlara karışmayacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2022 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2022 15:12
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Dışişleri Bakanı Muhtar Tileuberdi, Japon NHK TV kanalına verdiği demeçte, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya yönelik yaptırımlar hususunda açıklama yaptı. Bakan, Kazakistan'ın Rusya'ya uygulanan yaptırımlara müdahil olmayacağını ve Rusya'nın yaptırımları delmesine destek vermeyeceğini kaydetti.

KAZAKİSTAN RUSYA'NIN YAPTIRIMLARI DELMESİNE YARDIM ETMEYECEK

Bakan, Rusya'ya uygulanan yaptırımların, Kazakistan vatandaşlarının refahına zarar vereceğini kaydetti. Aynı zamanda, Astana'nın üçüncü ülkelerin kısıtlayıcı önlemlerini ihlal etmeyi reddetmesinin ülkenin ekonomi politikasının ilkelerinden biri olduğunu ve gelecekte bu kuralı sıkı bir şekilde izleyeceğini de sözlerine ekledi.

Daha önce, Bakan Tileuberdi, Kazakistan hükumetinin hem Rusya Federasyonu hem de Ukrayna ile yakın ve dostane ilişkiler sürdürdüğünü ve tarafları ihtilafı diplomasi yoluyla çözmeye çağırdığını söylemişti.

Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022'de işgal girişimi ve saldırı başlatan Rusya'ya Batı ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke ağır ekonomik ve siyasi yaptırım uyguluyor. Putin Rusyası, başlattığı işgal girişimi neticesinde uyguladığı; savaş suçları, terör saldırıları ve sivil katliamları nedeniyle dünya kamuoyu tarafından tecrit ediliyor.