İşgalciler, Herson ve Zaporijjya bölgelerinde en az 118 kişiyi kaçırdı

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2022 19:40
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2022 19:40
https://www.qha.com.tr/

Rus ordusunun işgali altında bulunan Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgelerinde sivil halka baskı uygulanıyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezinin verilerine göre, işgal edilen Herson ve Zaporijjya bölgelerinde aralarında gazeteci, sivil aktivist, yerel yönetim temsilcileri olmak üzere en az 118 kişi kaçırıldı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, dün Kıyiv’de Kırım Tatar halkının anavatanları Kırım’dan sürgün edilerek yurtlarından koparılmasının 78’inci yıl dönümünü dolayısıyla “Dün kınanmayan suçlar bugün tekrarlanıyor” isimli basın toplantısı düzenledi. Basın konferansında konuşan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal güçlerinin ele geçirdikleri Ukrayna’nın Herson ve Zaporijjya bölgelerindeki halkı korkutmak için baskı uyguladığını bildirdi. Bariyev, “Elimize ulaşan bilgiye göre, 118 kişi Herson ve Zaporijjya bölgelerinden işgalciler tarafından kaçırıldı. Bunlardan 18’i Kırım Tatarı.” dedi

Kaçırılan kişi sayısının daha büyük olduğunu belirten Bariyev, “Elimizdeki veriler nihai bilgi değil, bunlar sadece ulaşabildiğimiz veriler. Kaçırılan 118 kişinin bir kısmı işkence gördükten sonra evine geri döndü, bazıların bulunduğu yer bilinmiyor, bazıları Kırım’da alıkonuluyorlar.” ifadelerini kullandı.

KAÇIRILAN AKTİVİSTLER AKMESCİT TUTUKEVİNİN ÖZEL BÖLÜMÜNDE ALIKONULUYORLAR

Herson bölgesinde kaçırılan 5 Kırım Tatarının işgal altındaki Kırım’a götürüldüğünü ve haklarında “tutuklama” kararının alındığını bildirdi.

Bariyev kaçırılan aktivistlerin Akmescit tutukevinin özel bölümünde alıkonulduğunu ve işgalcilerin söz konusu bölümle ilgili tüm bilgileri gizlediğini aktaran Bariyev, “Mesela işgalcilerin kaçırdığı yurttaş gazeteci Danılovıç bu özel bölümde alıkonuldu. Bulunduğu yer sadece avukat dilekçe verdikten sonra belli oldu… Bize ulaşan bilgilere göre Herson ve Zaporijjya bölgesinde kaçırılan insanlar orada alıkonuluyor.” dedi.

İŞGALCİLER BİR OKULU İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞTÜRDÜ

Kaçırılan Kırım Tatarlarının sorgulandığı ve işkencelere maruz bırakıldığını belirten Beriyev, “Geniçesk’teki 17 numaralı yüksek okulu da bir işkencehaneye dönüştürdüler. İşgalciler orada insanları sorguluyor, onlara karşı işkence uyguluyor. Genelde erkeklerin arabalarına el konuluyor, para talep ediyorlar, işkencelerden sonra ise insanları mezarlık veya yol kenarına bırakıyorlar.” ifadelerini kullandı.