Kırım Platformu Açılış Zirvesi'nin açılışını "1944" şarkısıyla Camala yapacak

Ukrayna’nın organize ettiği Kırım Platformu Açılış Zirvesi, 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, zirveyi Kırım Tatar şarkıcı Camala’nın 1944 şarkısını söyleyerek açacağını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2021 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2021 16:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın organize ettiği Kırım Platformu Açılış Zirvesi, 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, zirveyi Kırım Tatar şarkıcı Camala’nın 1944 şarkısını söyleyerek açacağını bildirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Platformu Açılış Zirvesi konusunda açıklamalarda bulundu. Bugün gazetecilere konuşan Ceppar, zirvenin Parkovıy Kongre ve Sergi Merkezinde düzenleneceğini ve birkaç saat süreceğini anlattı. Zirvenin iki bölümden oluşacağını belirten Bakan Yardımcısı, birinci bölümde yabancı heyetlerin başkanlarının konuşma yapacağını ikinci bölümde ise 4 panel tartışmasının düzenleneceğini aktardı. Ayrıca Ceppar, ilk bölümün resmi açılışının, 2016 yılında 63. Eurovision Şarkı Yarışmasında birinci olan, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımını konu alan “1944” şarkısını söyleyen Kırım Tatar şarkıcı Camala’nın yapacağını bildirdi.

“YAKLAŞIK 40 ÜLKENİN TEMSİL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Katılımcılara dair açıklamalarda bulunan Ceppar, "30’dan fazla ülke olacak. Şu an 30’dan fazla ülke katılacağını bildirdi. Farklı seviyelerde temsil edilecek yaklaşık 40 ülkenin zirveye katılmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları veya özel yetkileri olan diğer hükumet temsilcileri." diye konuştu.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.