KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u hapis cezasına çarptıran sözde hakim adalete teslim edilecek

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2022 21:40
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2022 21:40
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları ve Ukrainlere karşı yürütülen baskı politikasına katkı sağlayan şahısların hukuki bir şekilde cezalandırılmasına yönelik çalışmalara devam ediyor. Ukrayna’ya bağlı Kırım Savcılığı, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u mahkum eden işbirlikçi sözde hakim hakkında hazırlanan iddianameyi mahkemeye gönderdi.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Kenti Savcılığı, 2017 yılında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u yasa dışı olarak 2 yıl hapis cezasına mahkum eden sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi hakimi Andrey Kulişov’a, Ukrayna Ceza Kanununun 438. maddesinin 1. fıkrası uyarınca savaş geleneklerini ve yasalarını ihlal etme suçunu yöneltti. Savcılığın işbirlikçi hakim hakkında hazırladığı iddianameyi mahkemeye ilettiğini belirtildi. 

“TÜM HAİNLER YARGILANMALI”

QHA’ya açıklamalarda bulunan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, kendisini düzmece bir dava çerçevesinde 2 yıl hapis cezasına sözde hakim Kulişov hakkında hazırlanan iddianamenin mahkemeye gönderilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bu çok doğru, tüm hainler yargılanmalıdır. Fakat mahkeme kararı ancak Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra yerine getirilebilir.”

Sözde hakimin Rus savcının talep ettiği cezadan daha ağır bir ceza verdiğini hatırlatan Ümerov, “Savcı 3 yıl 56 ay hartşı hapis cezası talep etmişti. Ama hakim bana 2 yıl hapis cezası verdi. Son sözümde hainlerin vatanseverleri yargıladığını vurgulamıştım. Bu yüzden savcının talep ettiği cezadan daha ağır ceza verdi bana.” dedi.

KTMM BAŞKAN YARDIMCISI İLMİ ÜMEROV'A 2 YIL HAPİS CEZASI

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi ise, 27 Eylül 2017 tarihinde aldığı kararla güya “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılanan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u 2 yıl hapse mahkum etti ve 2 yıl kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı koymuştu.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcıları İlmi Ümerov ve Ahtem Çiygöz, Ekim 2017’de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımıyla serbest bırakıldılar. Siyasi mahkumlar önce Ankara’ya gönderildi, oradan da Kıyiv’e gittiler. Özgürlüğe kavuştukları ilk dakikadan itibaren mutlaka Kırım’a döneceklerini söylüyorlardı. Ancak 5 yıldır Kırım’a gidemiyorlar. Kremlin yönetimi serbest bırakılmalarını sağlayan “af kararı” ya da Rus “adaletinin” başka bir belgesi ile tanış olmalarına hala izin vermiyor.