
Ukrayna ve Rusya arasında dün esir değişimi gerçekleşti. Değişim Türkiye’nin arabuluculuğu ile yapıldı. Taraflar arasında varılan anlaşmalar sonucu Rusya’nın Ukrayna’ya iade ettiği 5 Azov Alayı komutanı savaş bitene kadar Türkiye’de bulunacak.
Rus ordusunun aylardır kuşatması altındaki ve aralıksız bombardımana tuttuğu Mariupol kentindeki Azovstal fabrikasında işgalcilere teslim olan ve dün Rus esaretinden kurtarılan 5 Azov Alayı komutanı savaş bitene kadar Türkiye’de kalacak. Esir değişimi sürecini değerlendiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “Ukrayna Türkiye ile anlaştı, bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la konuştum. Esaretten kurtarılan 5 komutanımız güvende, iyi şartlarda ve savaşın sonuna kadar Türkiye Cumhurbaşkanı'nın himayesi altında kalacaklar.” dedi.
Zelenskıy, Ukrayna'nın askerlerin ailelerine onları görme fırsatı sağlayacağını belirtti.
Türkiye’de kalacak komutanların isimleri şu şekilde:
Sergiy Volınskıy (Volına), 36. ayrı deniz tugayının komutanı vekili;
Denıs Prokopenko (Redisa), Azov Ulusal Muhafızları özel birim komutanı;
Svyatoslav Palamap (Kalına), Azov Alayı Komutan Yardımcısı;
Oleg Homenko (Apis) Azov askeri;
Denıs Şlega, Ulusal Muhafız 12. operasyonel tugayının komutanı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Andriy Yermak, 5 Ukraynalı komutanın 55 Rus savaş esiri karşılığında takas edildiğini açıkladı.