Rusya Kırım'daki patlamayı bahane ederek tahıl anlaşmasından çekildi

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2022 00:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2022 00:18
https://www.qha.com.tr/

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın, Rus işgali altında olan Kırım'ın Akyar (Sivastopol) kentindeki Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini ileri sürerek Türkiye’nin arabuluculuğunda imzalanan Ukrayna’dan tahıl sevkiyatını sağlayan anlaşmayı askıya aldığını duyurdu. Birleşmiş Milletlerden "Rusya'nın anlaşmayı askıya aldığı haberlerinin farkındayız. Rus yetkililerle iletişim içindeyiz" açıklaması geldi.

Rusya’nın işgal girişimi saldırıları ile abluka altındaki Ukrayna limanlarında tutulan tahılların sevkiyatı için 22 Temmuz 2022 tarihinde Ukrayna tahılının limanlardan güvenli sevk edilmesi için Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında anlaşma imzalanmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik yalan iddialarına yenisini ekleyerek bugün Rus işgali altındaki Kırım’ın Akyar kentindeki Rus donanmasının ağır hasar aldığı patlamadan Ukrayna’nın sorumlu olduğunu öne sürerek şu açıklamada bulundu:

“Ukrayna, İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlamada yer alan sivil gemilere karşı terör eylemi gerçekleştirdi. Terör eylemini göz önünde bulundurarak, Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı.”

İşgalci Rusya’nın Savunma Bakanı Sergey Şoygu, bu hafta Ukrayna’nın bir “kirli bomba” kullanabileceği yönünde yalan iddia ortaya attı. Ukrayna’dan ve dünyadan Rusya’nın yalan iddialarına yanıt gecikmedi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler'den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Rusya'nın anlaşmayı askıya aldığı haberlerinin farkındayız. Rus yetkililerle iletişim içindeyiz" ifadelerine yer verildi.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün Ukrayna'nın, Rus işgali altında bulunan Kırım'daki Akyar (Sivastopol) kentindeki Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini ileri sürdü. Saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği ifade edilen açıklamada, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı söylendi.