Ukrayna, işgalcilerin Kırım’daki kültür mirasına verdiği zararı soruşturuyor

Ukrayna, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki kültürel mirasa yönelik işlenen suçları tespit etmek ve suçluları adalete teslim etmek için çalışmalara devam ediyor. Ukrayna’ya bağlı Kırım Savcılığının, Kırım’daki kültür miraslarına yönelik işlenen 70’ten fazla suçu soruşturduğu duyuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2021 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2021 15:38
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki kültürel mirasa yönelik işlenen suçları tespit etmek ve suçluları adalete teslim etmek için çalışmalara devam ediyor. Ukrayna’ya bağlı Kırım Savcılığının, Kırım’daki kültür miraslarına yönelik işlenen 70’ten fazla suçu soruşturduğu duyuruldu.

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığında dün, kültürel varlıklara yönelik suçların tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik tedbirlerin koordinasyonundan sorumlu bakanlıklar arası çalışma grubunun toplantısı yapıldı. Kırım Savcılığından konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehri Savcı Yardımcısı Vitaliy Sekretar, yarımadanın işgalinin, kültür varlıkları koruma alanı dahil olmak üzere bir dizi olumsuz sonuca neden olduğunu belirtirken, işgal altındaki bölgeye erişimin sağlanamamasına rağmen ilgili suçların soruşturmasının Kırım Özerk Cumhuriyeti kolluk kuvvetleri için öncelikli bir konu olduğunu vurguladı.

ANITLAR KASITLI OLARAK YOK EDİLDİ

Ayrıca açıklamada, 70'ten fazla tarihi veya kültürel anıtın kasıtlı olarak yok edildiği ifade edilerek, "Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar şehrinin kolluk kuvvetleri tarafından 70’ten fazla tarihi veya kültürel anıtın kasıtlı olarak yok edilmesi, tahrip edilmesi veya hasar verilmesi, yasa dışı arama, arkeolojik çalışma ve kültürel mirasın geçici işgal altında bulunan toprakların dışına çıkarılması vakası ile ilgili bir dizi yargı süreci başlattı." diye bildirildi.

RUSYA KIRIM’IN KÜLTÜREL MİRASINI YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Bilindiği gibi, Kırım’ı işgal ettikten sonra Rusya yarımadadaki kültür mirası çalmaya ve yok etmeye başladı. Sözde restorasyon kılıfı altında yapılan tahrifat zaman zaman gündeme getiriliyor. Ukrayna uzun süredir bu barbarlıkla mücadele etmeye çalışıyor.  

İlgili haber: UKRAYNA İŞGAL EDİLEN KIRIM’DAKİ KÜLTÜR MİRASINI KORUMA OLANAKLARINI GENİŞLETİYOR

Rusya’nın ayrıca, işgal altındaki Kırım’da bulunan ve Ukrayna’ya ait olan kültürel objelerini kendi adına UNESCO Dünya Mirası Listesine eklemek için başvuru yapmaya hazırlandığı bildirilmişti.

UNESCO RAPORU: “KIRIM’DAKİ DURUM KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da eğitim, bilim, kültür, bilgi yayma ve medyanın işleyişi alanlarındaki durum ile ilgili yeni raporunu yayımladı.  Raporda, işgal altındaki Kırım’da örgütün tüm yetki alanlarındaki durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulandı.

Ocak 2021’de Ukrayna’nın, Rus işgali altında bulunan 175 anıtı, ulusal kültürel mirası listesine dahil ettiği bildirilmişti. Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray da listede yerini almıştı.