
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 27 Haziran'da başkent Kıyiv'de, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maia Sandu'nun Ukrayna ziyareti kapsamında ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Gazetecilerin sorusuna cevap veren Cumhurbaşkanı Zelenksıy, Moldova'nın Rusya'nın işgali altındaki Transdinyester topraklarından Ukrayna'nın güvenliğine yönelik tehditler söz konusu olursa Ukrayna'nın anında tepki vereceğini dile getirdi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, gazetecilerin, Transdinyester'den bir saldırı olması durumunda Ukrayna'nın eylemleri ilgili soruya, "Tüm bunlar Rusya tarafından çarpıtılıyor ve yapılıyor. Transdinyester topraklarından Ukrayna'ya karşı risk durumunda buna göre tepki vereceğiz. Ancak geçici olarak işgal altındaki Moldova topraklarındaki Transdinyester'de bulunan Ruslar bilmeleri gerekir ki, saldırı tehdidi bizim için bir darbe veyahut tokat değil. Biz, kesinlikle karşılık vereceğiz." diye yanıtladı.
MOLDOVA CUMHURBAŞKANI SANDU, UKRAYNA'NIN ŞEHİRLERİNİ ZİYARET ETTİ
Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Moldova ve Ukrayna’nın Avrupa Birliğine (AB) aday ülke statüsü almasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) daveti üzerine Kıyiv’i ziyaret etti. Savaşın başından bu yana ilk kez resmi ziyarette bulunan Moldova Cumhurbaşkanı Sandu, işgalci Rus birliklerinin savaş suçu işlediği ve katliamlara imza attığı Borodyanka, Buça ve İrpin’i gezdi.
Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin, “Ekonomik bedeli ne olursa olsun, siyasi bedeli ne olursa olsun savaşı durdurmak zorundayız ve bu tür vahşetlerin bir daha asla tekrarlanmamasını sağlamalıyız” dedi. Sandu, savaş tanıklarının anlattıklarını “yürek kıran” olarak nitelendirdi.