Zelenskıy ve Macron görüşmesinde neler konuşuldu?

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2022 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 13:41
https://www.qha.com.tr/

Rusya ziyaretinden sonra Ukrayna’yı da ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile görüştü. Ortak basın toplantısı düzenleyen liderler, gerilimi azaltma yönünde görüştüklerini ifade eden açıklamalarda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmelerinin ardından Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’e gitti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Mariyinskıy Sarayı’nda ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı ile baş başa görüştü. Gerilimin barışçıl yollarla çözüme kavuşmasını temenni eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, barışın siyasi çözümle mümkün olacağını tekrar ederek, “Minsk anlaşmalarını uygulama konusundaki ortak kararlılık, barışı inşa etmemize ve uygulanabilir bir siyasi çözüm inşa etmemize izin veren tek yoldur.” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Minsk Anlaşmaları doğrultusunda diplomasiye devam edeceğini söyledi.

MACRON: MİNSK ANLAŞMALARININ TEMELİNDE HER İKİ TARAFTAN DA AÇIK VE NET TAAHHÜT ALABİLDİM

Minsk anlaşmaları temelinde hareket etme konusunda Ukrayna ve Rusya liderlerinin her birinden açık ve net bir taahhüt alabildiğini söyleyen Macron, Minsk Anlaşmalarının önemine değindi. Macron, “Görevimiz Minsk anlaşmalarının Normandiya formatı çerçevesinde uygulanması konusunda ilerlemek ve kıtada istikrarı sağlamak için ortak ve yeni garantiler oluşturmak için geniş, yenilikçi bir diyalog kurmak.” ifadelerini kullandı.

Zelenskıy, Macron’a, “Ukrayna’da barışın sağlanması için gösterdiğiniz çabayı takdir ediyoruz. Genel olarak bugün anlamlı ve çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik.” dedi.

FRANSA’DAN UKRAYNA’YA EKONOMİK DESTEK

Macron, Fransa'nın Ukrayna'ya yeni projeler finanse etmek için 1.2 milyar euro bütçe ayırdığını açıkladı. Macron, “Ek projeleri finanse etmek ve böylece ekonominize olan güvenimizi göstermek için yaklaşık 1.2 milyar euroyu garanti şeklinde harekete geçirmeye karar verdik” dedi.

Fransa’nın kendilerine yönelik desteğinden de bahseden Zelenskıy, “Ukrayna’ya 1.2 milyar euroluk makro finansal yardımından dolayı Fransa’nın bu desteğini takdir ediyoruz. Bu, ekonomimizi istikrara kavuşturmamıza gerçekten yardımcı olacak. Bu, Ukrayna’nın ekonomik istikrarı için güçlü bir adım” diye konuştu.

NORMANDİYA FORMATINDA TOPLANTI

Arabuluculuk çabalarını sürdüreceğini dile getiren Macron; Fransa, Almanya, Ukrayna, Rusya'nın katılımıyla 10 Şubat Perşembe günü Berlin’de Normandiya formatında danışmanlar toplantısının gerçekleştirileceğini duyurdu.