
Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Özel Temsilcisi, Hollanda’nın eski Savunma ve İçişleri Bakanı ile Başbakan Yardımcısı Kaisa Ollongren, Kırım Tatar siyasi tutsaklardan Appaz Kurtamet’in mentoru oldu. Kırımlı siyasi tutsak için mentorluk girişimi, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilciliğinin desteğiyle Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirildi.
Programın amacı, Rusya tarafından yasa dışı şekilde alıkonulan Ukrayna vatandaşların durumuna uluslararası toplumunun dikkatini çekmek ve onların özgürlük mücadelesine destek olmak.
Sosyal medya üzerinden konu ile ilgili açıklama yapan Ollongren şu ifadeleri kullandı:
Bugün, en genç Kırımlı siyasi tutsaklardan biri olan Appaz Kurtamet’in mentoru olduğumu duyurmaktan onur duyuyorum. Bu yaz 23 yaşına girdi ancak doğum gününü ailesiyle kutlamak yerine Rusya’nın Pskov bölgesindeki bir cezaevinde geçirdi.
SİYASİ TUTSAK APPAZ KURTAMET
Rus işgal güçleri, 23 Temmuz 2022 tarihinde Kırım Tatarı Appaz Kurtamet'i alıkoydu. Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme tarafından, işgalcilerce uydurulan düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına mahkûm edilen genç tutsak, Rusya’nın Pskov bölgesindeki 6 numaralı cezaevinde alıkonuluyor.
Appaz Kurtamet, Kırım Taburunda görev yapan arkadaşına 500 grivna borç verdiği için işgalcilerce “terör örgütünü finanse etmekle” suçlandı.
Siyasî tutsak Appaz Kurtamet’in annesi Ayşe Kurtamet, Rus işgal güçlerinin oğluna özgürlük karşılığında “iş birliği” yapma teklifinde bulunduğunu ancak oğlunun halkına ihanet etmeyi reddederek bu teklifi kabul etmediğini anlatmıştı.
İŞGALCİLER AİLELERE BASKI UYGULUYOR
Rus işgal güçleri ayrıca Kasım 2023’te Herson bölgesine bağlı Novooleksiyivka kasabasında yaşayan Kırım Tatar siyasî tutsak Appaz Kurtamet’in babası Halil Kurtamet’i alıkoydu. İşgalciler, Halil Kurtamet’i Numan Çelebicihan Taburu’na mensup olmakla suçladı. Daha sonra hakkında 8 yıl hapis cezası kararı alındı.