"Ateş" direniş hareketi: Putin Aksenov’u görevden almayı planlıyor

"Ateş" direniş hareketi, Putin'in Kırım'daki insani ve lojistik krizin faturasını Sergey Aksyonov'a keserek kendisini görevden alacağını bildirdi. Aksenov'un yerine Kırım'ın sözde İçişleri Bakanı Alexey Dmitriyev gibi sert bir güvenlikçinin getirilmesinin planlandığı aktarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2026 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2026 12:29
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım başta olmak üzere işgal altındaki Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren “Ateş” isimli gizli direniş hareketi, Kremlin'in Kırım Yarımadası’nın yönetiminde değişikliğe gitmek için düğmeye bastığını duyurdu. Bu bağlamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, işgal altındaki Kırım’ın sözde başkanı Sergey Aksyonov’u görevden almaya hazırlandığı ileri sürüldü.

12 yıldan uzun süredir sözde başkanlık görevini sürdüren Aksyonov'un Kremlin gözündeki kredisinin tükendiği belirtiliyor. Direniş hareketinin aktardığı bilgilere göre Putin, yarımadada yaklaşan insani felaketin ve altyapı yetersizliklerinin tüm sorumluluğunu Aksyonov'a yüklemeyi hedefliyor.

"Ateş" tarafından yapılan açıklamada, Kremlin’in bu hamleyle yerel halk arasında artan hoşnutsuzluğu bastırmayı amaçladığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

Bu personel tasfiyesinin asıl amacı, sosyal gerilimleri azaltmak ve yerel halk arasında hükûmete karşı artan hoşnutsuzluğu bastırmaktır. Kremlin, klasik "iyi çar, kötü soylu" stratejisini uyguluyor. Aksyonov'u feda ederek, Moskova, Kırım halkının dikkatini, yarımadadaki sistemik krizin sadece yerel yetkililerin beceriksizliğinden değil, işgalin kendisinden kaynaklandığı gerçeğinden uzaklaştırmayı umuyor.

Koltuğunun sallandığını fark eden Aksenov ise panik içinde: Kameralar karşısında yetkililere fırça atıyor, yerel 'milletvekillerini' açıkça tehdit ediyor ve Moskova’ya durumu kontrol altında tuttuğuna dair yapay bir 'güçlü lider' imajı çizmeye çalışıyor.

Direniş hareketinin ifade ettiğine göre Aksyonov'un görevine Eylül ayında yapılması planlanan "seçimlerin" hemen ardından resmî olarak son verilecek.

ADAY LİSTESİ GENİŞ DEĞİL

Aksyonov'un yerine geçecek aday listenin son derece dar olduğu ifade ediliyor. Direniş hareketi, Putin'in Kırım'daki sözde İçişleri Bakanı Aleksey Dmitriyev'in adaylığına daha sıcak baktığını aktarıyor.

Kremlin'in yarımadanın başına sert tedbirler alabilecek bir güvenlik bürokratını getirerek halktaki hoşnutsuzluğu bastırmak istediği belirtilirken; adayın Putin'in işgalci askerler için başlattığı "Kahramanlar Zamanı" programından bir askerî komutan olabileceği de ihtimaller arasında değerlendiriliyor.