Bu yıl en az 14 Kırımlı siyasi tutsak, Rusya'daki cezaevlerine gönderildi

İşgalci Rus yönetimi, Kırım’da yasa dışı olarak alıkoyarak ağır hapis cezalarına mahkum ettiği Kırımlı siyasi tutsakları, Rusya’daki cezaevlerine sevk ederek büyük bir savaş suçu işliyor. Bu yıl en az 14 Kırımlı siyasi tutsak, Rusya’daki cezaevlerine sevk edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2023 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2023 19:00
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları ve Ukrainlere baskılar devam ediyor. KrımSOS insan hakları örgütü, 2023 yılının başından bu yana en az 14 Kırımlı siyasi tutsağın yasa dışı olarak Rusya’daki cezaevlerine sevk edildiğini açıkladı.

KrımSOS insan hakları örgütü analisti Yevgeniy Yaroşenko, dün yaptığı açıklamada 2023 yılının başından bu yana en az 14 Kırımlı siyasi tutsağın Rusya’daki cezaevlerine sevk edildiğini aktardı. Açıklamada, "Siyasi tutsaklar dahil sivil kişilerin, Kırım Yarımadası’ndan Rusya’ya sevk edilmesi bir savaş suçudur. Bu eylemlerle Rusya, 4. Cenevre Sözleşmesinin 49 ve 76. maddelerini ihlal ediyor" ifadelerini kullandı.

RUS YÖNETİMİ, SİYASİ TUTSAKLARI ÖZELLİKLE KIRIM'DAN UZAK OLAN BÖLGELERE GÖNDERİYOR

KrımSOS örgütünün verilerine göre, Ocak 2023’te Kırım Tatar siyasi tutsaklar Emil Ziyadinov ve Lenur Seydametov, Rostov’daki tutukevinden Lipetsk bölgesinde yer alan Yelts kentindeki cezaevine sevk edildi. Aynı ay Kırım Tatar siyasi tutsak Timur Yalbakov, Ulyanovsk bölgesindeki Dimitrograd kentindeki cezaevine nakledildi.

Mayıs 2023’te Novoçerkassk tutukevinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Rüstem Seytmemetov, Ulyanovsk bölgesindeki Dimitrograd kentindeki cezaevine gönderildi. Aynı ay Kırım Tatar siyasi tutsak kardeşler Seytumer Seytumerov ve Osman Seytumerov, Novoçerkassk tutukevinden Vladimir kentindeki cezaevine sevk edildi.

Haziran 2023’te Novoçerkassk tutukevinden Kırım Tatar siyasi tutsak Şaban Umerov Çelyabinsk bölgesindeki Verhneuralsk cezaevine, siyasi tutsak Riza İzetov Vladimir cezaevine gönderildi. Ayrıca Kırım Tatar siyasi tutsak Vladimir Bektemirov, Yelts’teki cezaevine nakledildi.

Bunun dışında Haziran 2023’te, Kırım’da “Yehova Şahitleri davası” çerçevesinde alıkonularak mahkum edilen Kırımlı siyasi tutsak Aleksandr Dubovenko, Moskova bölgesindeki Kolomna cezaevine ve Kırımlı siyasi tutsak Aleksandr Litvinyuk, İvanov bölgesindeki cezaevine sevk edildi.

Temmuz 2023’te ise Kırım Tatar siyasi tutsak Remzi Bekirov, Yenisey’deki cezaevine (Krasnoyarsk bölgesi), Kırım Tatar siyasi tutsakları Mecit Abduramanov ve Farhod Bazarov, Balaşova cezaevine (Saratov bölgesi) nakledildi.