
Bahçesaray’da İşgalci Rusya, Kırım'da baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde davalar ile özgürlüklerinden koparılan Kırım Tatar siyasi tutsaklar Marlen Asanov, Seyran Saliyev, Ernes Ametov, Timur İbrahimov, Server Zekeryayev ve Memet Belyalov’un alıkonulmalarının sekizinci yılı vesilesiyle dua töreni düzenledi.
Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilâtı tarafından 12 Ekim 2025 tarihinde yapılan açıklamaya göre; katılımcılar, tüm siyasi tutsakların bir an önce serbest bırakılması için dua etti ve halkın desteğine teşekkür etti.
MUMİNE SALİYEVA: SEKİZ YIL GEÇTİ, AMA ACI AYNI
Siyasi tutsak Seyran Saliyev’in eşi Mumine Saliyeva törende yaptığı konuşmada, tutuklamaların aileler üzerindeki etkisini anlatarak şu ifadeleri kullandı:
Sekiz yıl önce Seyran ve beş Kırım Tatarı daha tutuklandı. O gün evlerimizin önünde büyük kalabalık toplanmıştı. İnsanlar bu haksızlığa karşı seslerini yükseltti. Server Zekeryayev’in o gün hem evlilik yıl dönümü hem de oğlunun doğum günüydü. Timur İbrahimov’un küçük oğlu henüz doğmuştu. Marlen Asanov sabah namazından dönerken gözaltına alındı. Bir anda birçok ailenin hayatı ikiye bölündü: Tutuklamalardan önce ve sonra. Sekiz yıl geçtiğine inanmak zor çünkü acı hâlâ aynı. Ancak biz değerlerimizden ve inancımızdan vazgeçmedik, tüm zorlukların üstesinden geleceğiz.
2017’DE TUTUKLANAN BAHÇESARAY GRUBU
Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) 11 Ekim 2017’de Bahçesaray’da sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" kapsamında Timur İbrahimov, Marlen (Süleyman) Asanov, Memet Belyalov, Seyran Saliyev, Server Zekeryayev ve Ernes Ametov olmak üzere altı Kırım Tatarını gözaltına almıştı.
Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askerî Bölge Mahkemesi, 16 Eylül 2020’de “İkinci Bahçesaray Grubu” olarak bilinen bu dava kapsamında sanıklara 13 ila 19 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.