
Rus işgali altındaki Kırım'da cezalara ve soruşturmalara bakmadan Kırım Tatarlarının sesini yükselten gazeteci Lutfiye Zudiyeva bugüne kadar 50’den fazla kadının Kırım’daki cezaevinde geçtiğini ifade ederek, kamuoyuna yansıyan verilerin sınırlı olduğunu ve gerçek sayının daha fazla olabileceğini vurguladı.
Zudiyeva’nın paylaştığı bilgilere göre, bilinen vakaların 29’unda kadınlara sözde “vatana ihanet”, 8’inde “casusluk”, 5’inde ise “terör faaliyetleri” suçlamaları yöneltildi. Diğer vakaların farklı maddeler kapsamında değerlendirildiği aktarıldı.
Söz konusu kadınların büyük bölümünün daha önce herhangi bir sabıka kaydının bulunmadığına dikkat çekildi.
2022'DEN SONRA BASKINLAR ARTTI
Zudiyeva, özellikle 2022 yılından sonra kadınlara yönelik açılan siyasi nitelikli davalarda belirgin bir artış yaşandığını ifade etti. Bu süreçte davaların çoğunun kimlik, siyasi görüş ya da dinî aidiyet temelinde yürütüldüğünü belirtti. Gazeteci, bu tür davalara ilişkin dosyalara erişimin giderek zorlaştığını, gazeteciler ve insan hakları savunucularının bilgi edinmesinin engellendiğini kaydetti.
Bunun yanında, Akmescit'teki (Simferopol) bir tutukevinde Yalta ve Akyar'dan (Sivastopol) iki kadının daha tutulduğu bildirildi. Ayrıca daha önce bazı kadınların “aşırılık çağrısı” gibi suçlamalarla mahkûm edildiği ya da gözaltına alındığı hatırlatıldı.