Rus mahkemesinden kalp hastası Kırım Tatarına 12 yıl hapis cezası

Rusya’daki temyiz mahkemesi, acil kalp ameliyatına ihtiyaç duyan Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov'a verilen yasa dışı 12 yıl hapis cezasını onadı.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2023 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2023 09:38
https://www.qha.com.tr/

Rusya, Kırım Tatarlarına yönelik baskıları sürdürüyor. İşgalciler düzmece davalar çerçevesinde alıkoyduğu yaşlı ve hasta Kırımlıları hapse atarak onları ölüme mahkum ediyor.

Rusya’daki temyiz mahkemesi, 9 Şubat’ta yapılan duruşmada, işgalcilerce Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde mahkum edilen siyasi tutsaklar Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Rüstem Seitmemetov ve Amet Süleymanov’un (Üçüncü Bahçesaray Grubu) temyiz başvurusunu reddetti. Böylece temyiz mahkemesi, Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesininin; Seytumer Seytumerov için 17 yıl, Osman Seytumerov için 14 yıl, Rüstem Seitmemetov için 13 yıl, Amet Süleymanov için 12 yıl hapis cezası kararını onamış oldu.

KALP HASTASI İÇİN BU CEZA ÖLÜM CEZASINA EŞDEĞER

Arteriyel ve mitral kalp yetmezliği sağlık sorunuyla mücadele eden Kırım Tatar siyasi tutsak Amet Süleymanov acil kalp kapağı değiştirme ameliyatına ihtiyaç duyuyor. Mahkeme süreci boyunca avukatlar, Süleymanov’un bu şekilde cezalandırılmasının yanlış olduğunu savundu. Mahkeme kararını değerlendiren avukat Lilya Gemeci söz konusu kararın Amet Süleymanov için “ölüm cezası” olduğunu vurguladı.

2 SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE VEFAT ETTİ

Son bir hafta içinde 2 Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağın Rus hapishanelerinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kırım’da Nisan 2020’da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve daha sonra 12 yıl hapis cezasına çarptırılan kalp hastası Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring ve aynı şekilde düzmece suçlamalar çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, tutukevinde kendilerine yeterli tıbbi bakımının sağlanmadığını birçok kez gündeme getirmişti.

İŞGALCİLERDEN KIRIM TATARLARINA BASKI: ÜÇÜNCÜ BAHÇESARAY GRUBU

11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Suleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve kalp hastası Amet Suleymanov hakkında da ev hapsi kararı aldı.