
Rusya'nın Türk halklarına ve özellikle Türkiye'ye yönelik yürüttüğü propaganda faaliyetlerinin son dönemde daha da yoğunlaştı. Rusya Federasyonu'na bağlı cumhuriyetlerde, yerli halkları Türk dünyasından uzaklaştırmaya yönelik çeşitli yöntemler uygulanıyor.
Kremlin'e yakın isimlerden biri olarak bilinen ve Moskova'nın politikaları doğrultusunda hareket ettiği belirtilen Rusya Devlet Duması Dağıstan Milletvekili Sultan Hamzayev, sosyal medyada yayımlanan bir videoda Türkiye'ye ve Türkiye'ye sevgi besleyen Dağıstanlılara yönelik sert ifadeler kullandı. Hamzayev'in açıklamaları, Rusya'da ve özellikle Rusça konuşan Türk ve Müslüman topluluklar arasında geniş yankı uyandırırken, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.
Hamzayev açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
Her yerde Türkiye, Türkiye. Kendi sosyal medya hesaplarında Türkiye'nin yumuşak yerini öpüyorlar. Onlar doğal olarak hain. Onlar (Türkiye'yi sevenler) kendi memleketini, vatanını sevmiyorlar. Bu insanlar köksüz ve kimliksizdir. Onlar Dağıstanlı değil. Bununla uğraşmayı bırakın. Onları bırakın, onlar hasta ve toplumdan dışlanmış insanlardır.
Öte yandan, Türkiye karşıtı söylemleriyle bilinen Hamzayev'in, 24 Haziran 2026 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) Grup Toplantısı'na katılması da kamuoyunda olumsuz karşılandı ve çeşitli kesimlerin tepkisini çekti.