Ukrayna, Kırım’daki yerleşim yerlerine tarihi adlarının geri verilmesi için harekete geçti

Kırım Yarımadası’ndaki yerleşim yerlerine tarihi isimlerinin iade edilmesine ilişkin teklifleri hazırlama yetkisi Ukrayna Bakanlar Kuruluna verilecek.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2023 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2023 18:53
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu Komitesi, Kırım Yarımadası’ndaki yerleşim yerlerine tarihi isimlerinin iade edilmesine ilişkin teklifleri hazırlayarak parlamentoya sunma yetkisini Ukrayna Bakanlar Kuruluna vermeyi teklif eden yasa tasarısını görüştü. Parlamento, tasarıyı kabul etti.

Ukrayna milletvekilleri Vitaliy Bezgin ile Roman Lozınskıy tarafından hazırlanan tasarıya göre, Ukrayna Bakanlar Kurulu yerli halkların temsilcileriyle yapılan istişarelerin ardından, Kırım’daki yerleşim yerlerinin emperyal ve komünist isimlerin yerine tarihi isimlerinin iade edilmesine ilişkin teklifleri hazırlayarak oylamaları için parlamentoya sunabilecek.

KTMM’DEN UKRAYNA MİLLETVEKİLLERİNE TEŞEKKÜR

Komitenin ilgili yasa değişikliği tasarısına onay vermesini yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Refat Çubarov, “Sayın Milletvekili Vitaliy Bezgin ve diğer milletvekillerine KTMM ile yapılan sistematik iş birliği için teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KIRIM’DAKİ YERLEŞİM YERLERİNE TARİHİ ADLARININ İADE EDİLMESİ İÇİN KAMPANYA

Bilindiği üzere Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi, "İsimleri geri getirelim, Kırım'ı da geri alırız" isimli enformasyon kampanyası başlatmıştı. Kampanya, geçici Rus işgali altında bulunan Kırım’daki yerleşim yerlerine, tren istasyonlarına, nehirlere ve göllere tarihi adlarının geri getirilmesini amaçlıyor.

“UKRAYNA, KIRIM’DAKİ POZİSYONLARINI GÜÇLENDİRMELİ”

KTMM Başkanı Çubarov, Kırım’daki yerleşim yerlerinin tarihi adlarının geri getirilmesinin Ukrayna’nın yarımadadaki konumunu güçlendireceğini savunarak, “Tarihi adlarının geri getirilmesi sadece Kırım Tatar halkına karşı adaletin sağlanması değildir. Bu aynı zamanda, Ukrayna topraklarının bir parçası olan Kırım’daki Ukrayna devletinin temelinin ve devlet pozisyonlarının güçlendirilmesi meselesidir.” ifadeleri kullanmıştı.