Zelenskıy: Ukrayna’nın Kırım konusundaki tutumu değişmeyecek

Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile görüşen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna’nın Kırım ve diğer tüm işgal altındaki topraklarına dair tutumunun değişmeyeceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2025 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2025 12:40
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile yaptığı kısa görüşme sırasında, ülkesinin Kırım ve diğer işgal altındaki topraklar konusundaki tutumunun net olduğunu ve asla değişmeyeceğini teyit etti.

Konu ile ilgili dün sosyal medya üzerinden açıklama yapan KTMM Başkanı Çubarov, Cumhurbaşkanı Zelenskıy ile sağladıkları irtibatı Vaşington’da (Washington) yapılan görüşmelerden sonra gerçekleştirildiğini aktardı. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Çubarov, “Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın Kırım’a ve diğer tüm işgal altındaki topraklara yönelik tutumunun herkes tarafından bilindiğini ve değişmeyeceğini söyledi. Müzakerelerin ayrıntılarına vakıf değiliz, ancak Cumhurbaşkanı ve Ukrayna hükûmetinin müzakereler sırasında ortaya koyduğu tutumun bizimle yapılan görüşmelerde de teyit edildiğini varsayıyoruz.” dedi.

“RUSYA, KIRIM KONUSUNU KAPATMAK İSTİYOR”

Çubarov, Rusya’nın Kırım’ın artık tartışma konusu olmaması gerektiğini savunduğunu hatırlatarak, “Moskova Kırım’ı kendi toprağı olarak görüyor ve bu meselenin kapandığını iddia ediyor. Ancak Rusya’nın Kırım üzerindeki kontrolünün sürmesi, Kırım Tatarlarına yönelik baskıların devam etmesi anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

“PUTİN, STALİN POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR”

Çubarov, Rusya’nın Kırım’daki politikalarını sert sözlerle eleştirerek şunları kaydetti:

İşgalin devam etmesi, Kırım’ın Kırım Tatarlarından arındırılması anlamına gelir. Putin’in politikası, halkımızı sürgüne gönderen Stalin’in politikalarının devamıdır. Biz yarım yüzyıl boyunca zorla sürgünde tutulduk. Şimdi ise Rusya, bizi yeniden topraklarımızdan tamamen çıkarmaya çalışıyor. Kırım’dan vazgeçmeyi önerenler, aslında Putin’e Kırım Tatarlarını yok etme yetkisi vermiş oluyor. Dolayısıyla, buradaki tutumumuz Ukrayna toplumunun çoğunluğunun tutumuyla kesinlikle örtüşmektedir. Ukrayna, topraklarının hiçbir parçasını teslim etmeyecektir.

Çubarov ayrıca, ateşkes tartışmalarının işgal altındaki topraklarda yaşayan insanların iradesinin göz ardı edilerek yürütülemeyeceğini de vurgulayarak, “Ateşkesi konuşurken, o topraklarda yaşayan insanların görüşleri hesaba katılmak zorundadır.” dedi.