
Kıyiv Taras Şevçenko Millî Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov, 10 Şubat 2025 tarihinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinde düzenlenen programda 1834 yılında kurulan köklü eğitim kurumunu tanıttı. Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Bugrov, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarının Ukrayna’nın eğitim hayatı üzerindeki etkilerini QHA’ya değerlendirdi.
Rektör, Ukrayna’da birçok eğitim binasının ve kurumunun saldırganlığın hedefi olduğunu ve tahribata maruz kaldığını belirtti ve özellikle Harkiv ve Zaporijjya gibi işgal altında olan veya cephe hattına yakın olan illerde eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin çok kısıtlı yürütüldüğünü bildirdi.
“DİRENİŞİMİZİ EĞİTİM ALANINDA DA SÜRDÜRECEĞİZ”
Prof. Dr. Bugrov ayrıca, savaşın getirisi olarak yurt dışına göçün de eğitim hayatını etkilediğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
Bütün bu etkenleri değerlendirirsek, Ukrayna eğitim sisteminin yeniden toparlanması için, tabii ki de biz akademisyenler olarak her türlü katkıyı sağlayacağız. Aynı zamanda; Ukrayna vatandaşlarının geri dönmesi, eğitim tesislerinin yeniden oluşturulması ve Rus saldırganının sonucunda uğradığımız kesintinin ve kısıtlılıkların sonuçlarının giderilmesi, maalesef ki aylar değil belki de yıllar sürecek. Fakat Ukrayna halkı olarak biz, direnişimizi eğitim alanında da sürdüreceğiz. Tabii ki de başaracağımıza olan güvencimiz tam.
ÜNİVERSİTE, SHANGHAİ LİSTESİNDE YER ALDI
Öte yandan savaşın getirdiği tüm zorlukların yanında güzel gelişmelerin de olduğunu belirten Bugrov, Kıyiv Taras Şevçenko Millî Üniversitesinin 2024 yılında girilmesi en zor uluslararası sıralamalardan biri olan Shanghai Sıralaması’na girdiğini bildirdi. Bu olumlu gelişmenin Ukrayna eğitim sisteminin dirençli olmasının en büyük kanıtlarından birisi olduğunu vurgulayan Burgov, “Ukrayna eğitim sistemi çökmedi; direnmeye devam ediyor ve çok da büyük başarılara imza atıyor.” dedi.
Kıyiv Taras Şevçenko Milli Üniversitesi Rektörü Volodımır Bugrov: Türkiye'den hissettiğimiz destek paha biçilemez pic.twitter.com/izqaj3cLT5
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) February 13, 2025