
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Ukrayna Dostluk ve Yardımlaşma Derneği, Dünya Kırım Tatar Kongresi, Gazi Üniversitesi ve KırımSOS işbirliği, Ukrayna Büyükelçiliği katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlik, Gazi Üniversitesi'nde gerçekleşti.
İşgalden bu yana Kırım'da gerçekleşen insan hakları ihlallerini anlatan konuşmacılar, Kırım'da işlenen suçların ciddiyeti ve korkunçluğunu gözler önüne serdiler.
28586
Rus gazeteci Anton Naumluk'un fotoğraflarından oluşan serginin açılmasıyla başlayan etkinlik, konuşmacıların paylaşımlarıyla devam etti. Etkinlik başlangıcında konuşan Kırım Derneği Başkanı Tuncer Kalkay, bir konuşma yaparak Kırım'da işgalden beri giderek kötüleşen duruma dikkat çekti ve "Meclis üyeleri ve Kırımlı aktivistlere ikinci bir sürgün yaşatıyorlar" dedi. Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Yağmur Güldere de, Türkiye'nin Kırım politikasının sabit ve açık olduğunu, Kırım'ın işgalinin gayrımeşru olduğunu ve Kırım'daki soydaşlarla yakından ilgilenildiği belirtti.
Video gösterimiyle devam eden etkinlikte, ODTÜ Sosyoloji Öğretim Üyesi Ayşegül Aydıngün, Kırım Tatarları'nın mücadelesinin yalnızca Kırım Tatarlarının değil, bütünüyle insan haklarının savunulmasına dayandığını belirtti.