
İşgalci Rus kolluk kuvvetlerinin 11 Şubat tarihinde Kırım Tatarlarının evlerine yaptıkları baskın ve Kırım Tatarlarını gözaltına alma videoları internette yayınlanmaya devam ediyor.
Bunlardan birini, Facebook kullanıcısı Ramil İsmail, kendi sayfasında Muslim Aliyev’in evine yapılan baskının videosunu yayınladı.
Videoda, kolluk kuvvetleri görevlilerinin, Aliyev’i, eşi ve çocukların gözü önünde arabaya bindirdiği görünüyor. Videodan, arama işlemlerini sivil giyinen veya maskeli, kamuflajlı insanların yaptığı belli oluyor.
Daha önce de internette, Kırım’ın Bahçesaray bölgesi Zalanköy (Holmovka) köyünde Kırım Tatarı Arsen Halilov’u gözaltına alma videosu yayınlandı.
11 Şubat Perşembe günü Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlilerinin Kırım’ın farklı bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerine baskınlar düzenlediği bildirilmişti. Baskın yapanlar, çok saldırgan davranıp pencerelerin camlarını kırdı ve insanları tutuklayıp sorguya götürdü.
Gözaltına alınanlara sorgu sırasında, kendisi veya arkadaşlarının terörist olup olmadıkları, herhangi bir terör örgütünde yer alıp almadıkları, Suriye’ye gitmek için hazırlık yapıp yapmadıkları ile ilgili sorular soruldu.
Daha sonra Kırım Tatar gazeteci Lilya Bucurova, 11 Şubat tarihinde Rus kolluk kuvvetleri tarafından Kırım Tatar evlerinde yapılan yasadışı aramalardan sonra gözaltına alınan kişilerden sekizinin serbest bırakıldığını bildirdi. Bucurova, “Emir Üsein Kuku, Vadim Siruk, Enver Bekirov ve Muslim Aliyev’in hala gözaltına bulunduğu belli oldu. Diğerleri, yanılmıyorsam 8 kişi, serbest bırakıldı” diye belirtti.